Grabus i Zukorlić predlažu formiranje institucije evropskog muftije

Radiosarajevo.ba
Grabus i Zukorlić predlažu formiranje institucije evropskog muftije
Predsjednici mešihata Islamske zajednice (IZ) u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, muftija dr Aziz Hasanović, muftija dr Nedžad Grabus i muftija Muamer ef. Zukorlić sastali su se danas u Zagrebu, gdje su razgovarali o važnim pitanjima za djelovanje Islamske zajednice, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno, ključna tema razgovora bile su promjene Ustava Islamske zajednice u BiH.

''Učesnici sastanka usuglasili su se da je ustavnim promjenama neophodno očuvati i unaprijediti jedinstvo i funkcionalnost IZ te postići stepen slobode, autonomnosti i razvoja Zajednice'', saopćeno je iz IZ.

Razmatrajući stanje muslimana u Evropi učesnici sastanka usuglasili su se o ''neophodnosti nužnosti pokretanja inicijative za uspostavu evropskog muftije''. Cjeloviti zaključci sa sastanka bit će predstavljeni reisu-l-ulemi IZBiH mr. Huseinu ef. Kavazoviću na sastanku koji će biti upriličen u dogledno vrijeme.

Ocjenjujući susret veoma korisnim i učinkovitim sudionici sastanka usuglasili su se da se ovakvi sastanci održavaju periodično, a da idući sastanak bude u Novom Pazaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije