Grabar-Kitarović prisvojila Rimca i za nepotizam optužila austro-ugarski sistem

Radiosarajevo.ba
Grabar-Kitarović prisvojila Rimca i za nepotizam optužila austro-ugarski sistem
Foto: EPA-EFE / Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović jučer je gostovala na N1 televiziji, a među ostalim stvarima, Kolinda je odgovorila na pitanje o nepotizmu u Hrvatskoj, prenosi Index.hr.

Predsjednica kaže da smo za to krivi svi mi, a da je to nešto što se vuče još od vremena Austro-Ugarske.

„Odgovorni smo svi mi svih ovih godina, to je nasljeđe, rekla bih, još austro-ugarskog sustava pa onda dalje. Mislim da se nismo dovoljno snažno borili protiv takvih pojavnosti. Nemojmo korupciju tražiti samo u visokoj politici, ima je, nažalost, na puno razina u Hrvatskoj i mislim da svi možemo tome pridonijeti tako što upozoravamo na probleme, na problematiku koja se odvija oko nas i stvarno da o tome raspravljamo“, kaže Grabar-Kitarović.

Dodala je da isto tako treba isticati i pozitivne primjere.

„Recimo, gospodin Rimac. Bili smo kod njega, širi taj svoj kampus, vjerujem da će uskoro otvoriti novi kampus svoje tvrtke, jedna iznimno moderna tvrtka, jedan od najvećih, ne samo hrvatskih nego i svjetskih inovatora, uza sve ove probleme koje ima, on se s njima nosi, suočava. Dolaze ljudi, kako mi je rekao, iz 58 nacija svijeta, dakle, ne samo povratnici Hrvati nego i ostali koji rade kod njega i treba nam više takvih tvrtki i država upravo, ne samo država nego i lokalna i regionalna samouprava, svojim djelovanjem moraju poticati razvoj takvih tvrtki, da se prije svega izmiču te administrativne barijere koje postoje, ta dužina sudskih postupaka koje imamo, a korupcija, čak mi kažu strani investitori, nije toliko ni problem njima koliko je nepredvidljivost u Hrvatskoj. Dakle, prečesto mijenjamo ili najavljujemo promjene zakona i poreza, dok se oni snizuju, sve je to dobro. Mislim da moramo ići u tom pravcu rasterećenja rada, dakle, veće plaće za zaposlenika, manja cijena za poslodavca, i to je po meni jedna od temeljnih reformi kojima se može i mora početi rješavanje i demografske problematike“, naglasila je Grabar-Kitarović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije