Grabar Kitarović: Izražavam žaljenje zbog svih stradalih Srba, nismo željeli rat

AA
Grabar Kitarović: Izražavam žaljenje zbog svih stradalih Srba, nismo željeli rat
Najviši državni, vjerski i vojni dužnosnici, branitelji i članovi njihovih obitelji obilježili su u Kninu 22. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije Oluja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja u Kninu.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na spomeniku hrvatske pobjede Oluja 95 predstavnici državnog vrha okupili su se na Kninskoj tvrđavi gdje je upriličen svečani program i obraćanja.

Ove godine po prvi put program je premješten na Kninsku tvrđavu, a na ulicama Knina broj posjetitelja za godišnjicu Oluje znatno je manji u odnosu na prošlu godine.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na Kninskoj tvrđavi je odala počast poginulim braniteljima i svim stradalima u Domovinskom ratu, kao i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Istaknula je kako je "hrvatski čovjek i hrvatski vojnik u Oluji pazio da bude što manje žrtava, razaranja, vođen pravednim ciljem oslobađanja svoje zemlje od uzurpatorske vlasti koja je vlastiti narod izvrgnula stradanjima u ime političkog mita Velike Srbije i neostvarivih vojnih ambicija".

"Želim kao predsjednica Republike, ali i kao Hrvatica, građanka i majka izraziti žaljenje zbog svih stradalih Srba. Hrvatski narod nije želio rat i ne veseli se ničijem stradanju", poručila je Kolinda Grabar Kitarović.

Istaknula je kako hrvatska država čini napore kako bi osigurala sredstva svima onima koji se žele vratiti.

"Čini to unatoč tome što inspiratori i nalogodavci agresije na Hrvatsku nisu uplatili niti kune, točnije niti dinara, za sve što su četnici i tzv. JNA razorili u četiri godine granatiranja, bombardiranja, paleža i pljačke", izjavila je.

Poručila je kako će Hrvatska, uz punu zaštitu državnih i nacionalnih interesa dati "aktivnu i konstruktivnu potporu ulasku Srbije, a naravno BiH i drugih država kandidatkinja u Europsku uniju".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije