Gotovina traži ukidanje osuđujuće presude

Radiosarajevo.ba
Gotovina traži ukidanje osuđujuće presude

 Haaški sud u utorak poslijepodne objavio je kako je zaprimio žalbe generala Ante Gotovine i Mladena Markača na prvostepenu presudu, a tekst žalbe generala Markača nakratko je i objavio te ga ponovno proglasio tajnim.

 Odbrane dvojice generala predale su 1. augusta žalbe na prvostepenu presudu kojom su 15. aprila proglašeni krivima kao učesnici udruženog zločinačkog pothvata za zločine počinjene nad srpskim civilima tokom i nakon Oluje te osuđeni na 24 odnosno na 18 godina zatvora.

 Haaški sud nije objasnio razloge ponovnog proglašavanja tajnim žalbenog podneska generala Markača no praksa je toga suda da već objavljene dokumente proglašava tajnima kad se utvrdi da greškom sadrže neki tajni podatak poput identiteta ili iskaza zaštićenog svjedoka. Tada se dokument redigira i objavljuje pročišćena verzija za javnost.

Uvodni dio žalbe prenijeli su hrvatski mediji, a u tački 6. stoji kako "General Gotovina traži Žalbeno vijeće da intervenira i ukine njegovu osuđujuću presudu po svim točkama. Zaključci Raspravnog vijeća toliko su ozbiljno nerazumni da se Presuda mora poništiti a njegova osuda za odgovornost u svezi UZP-a ukloniti. Zbog toga što Raspravno vijeće nije donijelo nikakve druge zaključke vezano za bilo kakve druge oblike odgovornosti u skladu s Člankom 7(1) ili Člankom 7(3) Statuta, Žalbeno vijeće ne bi trebalo uzeti u obzir te alternativne tipove odgovornosti...te bi trebalo donijeti Presudu kojom proglašava generala Gotovinu nevinim po svim točkama."

Ostale tačke uvoda žalbe možete pročitati na portalu index.hr.

Odbrane pojačane s tri strana pravna stručnjaka

Kako prenose hrvatski mediji, Markačev advokatski tim je u žalbenom dijelu postupka pojačan londonskim advokatom Johnom Jonesom i njemačkim profesorom prava Kaijem Ambosom. Jones je stručnjak za ratno pravo, izručenja i protuterorizam. Jones je bio savjetnik u slučaju Rasima Delića, Nasera Orića i Mehmeda Alagića. Ambos je profesor prava iz Heidelberga, stručnjak za međunarodno pravo i pitanja zapovjedne odgovornosti.

General Gotovina također je pojačao svoj advokatski tim za još jedno ime. Riječ je o Guenaelu Mettrauxu, iskusnom haškom odvjetniku iz Švicarske koji je pred ICTY-jem bio branitelj u nekoliko predmeta kao što je bio slučaj Boškovski i Halilović. Obojica su bili oslobođeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije