Gotovina dobija trg u Splitu

Radiosarajevo.ba
Gotovina dobija trg u Splitu

Gradsko vijeće Splita usvojilo je u četvrtak popodne prijedlog vijećnika HSP, da da se jedan od središnjih trgova ili ulica u tome gradu imenuje po haškom osuđeniku Anti Gotovini.

Kako piše Hina, za taj su prijedlog glasali svi prisutni vijećnici, njih 22 od 25, koliko ih ima Gradsko vijeće. No, apsurdu u ovoj vijesti se još ne nazire kraj - u raspravi prije glasanja SDP-ov vijećnik Marin Jurjević je rekao kako treba "voditi računa o interesu generala Gotovine" te da ga treba pitati za mišljenje.

Reagirala je neovisna vijećnica Ljubica Vrdoljak, koja je rekla da je to "naknadna pamet" te upitala "zašto SDP-ova vlast nije vodila računa o interesu generala Gotovine kad je prihvatila jurisdikciju Haaškog suda" nad vojno-redarstvenom operacijom ''Olujom''. Dogradonačelnik Jure Šundov - koji se predstavio kao suborac i suradnik generala Gotovine - pokušao je malo smiriti tenzije, rekavši kako treba prihvatiti i prijedlog HSP-a da se jedan od glavnih trgova ili ulica u Splitu imenuje po Gotovini, a i Jurjevićev prijedlog da o tomu treba pitati generala Gotovinu.

Odbornik HSP-a Luka Roguljić rekao je po završetku glasovanja, da je taj prijedlog "znak poštovanje prema poštenom čovjeku i vojskovođi", ali da on "neće vratiti pogažen hrvatski ponos, slobodu niti ispraviti nepravdu generalu, hrvatskom narodu i svim građanima".

''Time ćemo dati do znanja da ne kleči baš svaki dio hrvatskih političara pred falsifikatorima naše historije u Hagu i Briselu'', rekao je Roguljić, nadahnut, valjda, čuvenom krilaticom balkanskih mitomana da se narod saginjati neće.

Splitski ban Željko Kerum, koji je prije nekoliko dana u centru grada pjesmom pružio podršku utamničenim generalima Gotovini i Markaču, nije prisustvovao raspravi. Na pitanje je li odsutnost gradonačelnika Keruma sa sjednice kad se raspravljalo o tom prijedlogu znak da je nezadovoljan što mu je HSP "ukrao" ideju, Šundov je odgovorio niječno te dodao kako gradonačelnik "podupire inicijativu da se po Gotovini imenuje trg ili ulica i da ga se proglasi počasnim građaninom Splita, u čemu nije bitna stranačka pripadnost".

Inače, u trku za najdomoljubniji potez nakon presude Haaškog tribunala, uključio se i Osijek. Portal sportal.hr piše da je Izvršni odbor FK Metalac, osječkog četvrtoligaša, dan po objavljivanju presude u Haagu jednoglasno odlučio da Sportski centar ''Bikara'' u buduće nosi ime generala Gotovine.

''Ovo je podrška kluba i građana Bikare generalu Anti Gotovini. Ovo je najmanje što možemo dati. Kada je izrečena presuda plakao sam kao da mi je netko najdraži umro'' rekao je čelni čovjek kluba Boro Ivković. Njihova inicijativa, piše portal, dobila je potporu i čelnog čovjeka Županijskog nogometnog saveza Ante Vučemilovića.

Ulaz u stadion Metalca do sada su krasile slike generala Ante Gotovine i Mirka Norca, a do kraja tjedna pored njih će stajati i Mladen Markač te Branimir Glavaš.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije