Gotovina će se braniti Miloševićevim riječima

Radiosarajevo.ba
Gotovina će se braniti Miloševićevim riječima

Odbrana hrvatskog generala Ante Gotovine najavila je da će kao dokaz u njegovu korist u žalbenom postupku pred Haškim sudom koristiti riječi bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića da je vodstvo Srba s okupiranih područja Hrvatske tzv. RSK 1995. samo odlučilo napustiti to područje, prenose u četvrtak beogradski mediji.

Pozivajući se na agenciju Beta, mediji su prenijeli kako su branitelji Gotovine istodobno zatražila da Haški sud obaveže vlasti Srbije da joj dostavi izvještaje o operaciji ''Oluja'', koje su poslije te operacije 1995., prema zapisnicima sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane (VSO) SR Jugoslavije, morali napisati oficiri Vojske Jugoslavije koji su bili na službi u vojsci tzv. RSK.

Gotovinini branitelji su, kako se ističe, u svom podnesku citirali tekst agencije Sense o zapisnicima sa sjednica VSO, po kojem je Milošević na zasjedanju održanom 14. augusta 1995., deset dana poslije ''Oluje'', rekao da je vodstvo tzv. RSK odlučilo da se krajina napusti i izazvalo egzodus naroda.

Odbrana Gotovine smatra da Miloševićeve riječi, kako su prenesene u tekstu agencije Sense, bacaju "novo svjetlo na to što je, po zaključku srpskog rukovodstva, bio uzrok egzodusa srpskih civila'', dok zahtjev da Haški sud obaveže Srbiju da joj dostavi dokumente o ''Oluji'' temelji, također, na zapisnicima sa sjednica VSO-a, navodi se.

Dodaje se kako odvjetnici u zahtjevu citiraju zaključak sa sjednice VSO održane 29. kolovoza 1995. prema kojem svi oficiri "40. kadrovskog centra" Glavnog stožera Vojske Jugoslavije (VJ) moraju napisati izvještaje o događajima u njihovoj zoni odgovornosti za vrijeme, kako to naziva VSO, "hrvatske agresije" na tzv. RSK.

Kadrovski centri GŠ VJ, 40. i 30. - služili su za upućivanje oficira VJ na službu u vojske tzv. RSK i Republike Srpske, a zaključkom VSO ti oficiri bili su obavezani izvještaje dostaviti tadašnjem načelniku GŠ VJ Momčilu Perišiću do 15. septembra 1995.

Komandanta 40. kadrovskog centra, odnosno tadašnjeg zapovjednika vojske RSK Milu Mrkšića, VSO je također obavezao da Perišiću podnese izvještaj o uzrocima pada zapadnih dijelova tzv. RSK, prenose mediji, navodeći kako te dokumente, spomenute u zaključcima sa sjednice VSO-a, odbrana generala Gotovine sada traži od Srbije.

Kako se navodi, u podnesku piše da je obrana dva puta, u maju i junu, od srbijanskih vlasti tražila da joj dostave spomenute izvještaje o ''Oluji'', ali da iz Beograda nije bilo nikakvog odgovora, zbog čega branitelji Gotovine zahtijevaju da prizivno vijeće Haškog suda obaveže vlasti u Beogradu da dostavi traženu dokumentaciju.

Haški sud je 15. aprila dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača nepravomoćnom odlukom proglasio krivim i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tokom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu, prenijela je Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije