Gorivo u Sjevernoj Makedoniji pojeftinilo zbog smanjenja poreza i akciza

0
Radiosarajevo.ba
Gorivo u Sjevernoj Makedoniji pojeftinilo zbog smanjenja poreza i akciza
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Benzinska pumpa / Ilustracija

Na pumpama u Sjevernoj Makedoniji benzin je od ponoći jeftiniji za 6,5 denara (jedan euro 61,7 denar), a dizel za devet denara po litru, zbog smanjenja akciza i poreza na dodatu vrijednost (PDV) na goriva.

Prema novom cjenovniku, litar Eurosupera BS 95 je 86,5 denara (2.75 KM), Eurosuper BS 98 košta 88,5 denara (2,81 KM), a Eurodizel 88 denara (2,79 KM).

Parlament Sjeverne Makedonije je u petak pred ponoć, na prijedlog vlade Dimitra Kovačevskog, usvojio izmjene zakona o PDV i o akcizama, kojim su smanjene stopa poreza na gorivo sa 18 na 10 posto i akcize u zavisnosti od srednje berzanske cijene.

Povratak Čapljixa: Ponovo dominira područjem oko Miljacke u centru Sarajeva

Povratak Čapljixa: Ponovo dominira područjem oko Miljacke u centru Sarajeva

Izmjenama zakona o PDV ukinut je porez na hljeb, šećer, brašno - tip 400, suncokretovo jestivo ulje, trajno mlijeko, svježe meso, pirinač i jaja i do kraja godine produžena primjena povlašćene poreske stope za struju građanima od pet posto, koja je 1. jula trebalo da bude povećana na 10 posto.

To smanjenje poreza i akciza je dio paketa vlade Sjeverne Makedonije za zaštitu životnog standarda i ekonomsku stabilnost privrede.

Taj paket je ukupno vrijedan 400 miliona eura, od čega je 100 miliona eura odricanje planiranih prihoda, a 300 miliona eura budžetski rashodi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije