Godišnjica napada na Dubrovnik

Radiosarajevo.ba
Godišnjica napada na Dubrovnik


Dubrovnik danas obilježava 21. godišnjicu od napada srpsko-crnogorskog agresora. Sve je počelo jutros polaganjem vijenaca na Boninovu te pozivom na sjećanje na poginula 92 civila, 417 branitelja, 11 pripadnika Narodne zaštite te trojice vatrogasaca.

Index.hr podsjeća kako je koordinirani napad pripadnika JNA, te srpskih  i crnogorskih dragovoljaca započeo 1. oktobra 1991. u šest sati. Uništeni su mnogi spomenici kulture, gospodarske i civilne zgrade, a 7,771 obitelj ostala je bez doma.

I nevladine organizacije u Crnoj Gori podsjetile su na godišnjicu napada na Dubovnik. Akcija za ljudska prava podsjetila je da je opsada Dubrovnika počela 1. oktobra 1991. i da je opsadu započela bivša JNA u čijem sastavu je bilo najviše vojnika i dobrovoljaca iz Crne Gore, uključujući i pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova.
Crnogorsko državno tužilaštvo je informisalo ovu nevladinu organizaciju da je formiralo poseban predmet povodom krivične prijave podnijete protiv nepoznatih lica, pripadnika rezervnog sastava JNA iz Crne Gore zbog ubistva civila u selu Zvekovica u blizini dubrovačkog aerodroma

Akcija je ukazala da od opsade do danas nije donijeta nijedna pravosnažna presuda za krivična djela na dubrovačkom ratištu i ocijenila da je krajnje vrijeme da državno tužilaštvo procesuira odgovorne za ratne zločine.

U Hrvatskoj građanskoj inicijativi napominju da je presudom suda u Hagu bivši general JNA Pavle Strugar osuđen na višegodišnju kaznu zatvora zbog kršenja pravila i običaja rata na dubrovačkom ratištu. Ukazuju i da je dokazana smrt dva civila tokom napada, a da je prema drugim izvorima, uključujući i UN, na području Dubrovnika poginulo više od 80 civila, a više stotina ranjeno.

Centar za žensko i mirovno obrazovanje podsjeća na logor u Morinju kod Kotora u koji su dovođeni i gdje su mučeni ratni zarobljenici s dubrovačkog područja i navodi da "dugotrajni sudski proces" u tom slučaju nije rezultirao pravosnažnom presudom.

Inače, država Crna Gora je prihvatila odgovornost za organizovanu pljačku u području Konavala i prije nekoliko godina platila odštetu za pokradeni stočni fond, podsjeća B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije