Godišnjica helikopterske nesreće u kojoj je poginulo 11 pripadnika Armije Makedonije

Anadolija
Godišnjica helikopterske nesreće u kojoj je poginulo 11 pripadnika Armije Makedonije
Pripadnici Armije Republike Makedonije koji su se trebali vratiti kući nakon šestmjesečne misije u ALTEA, 12 januara 2008. godine, helikopterom su odletjeli sa baze "Butmir" u Sarajevu, kako bi sletjeli na vojni aerodrom u Skoplju.

Helikopter je posljednji kontakt ostvario sa karaulom na šest milja prije pristizanja do cilja.

Povodom 9. godišnjice od tragične helikopterske nesreće u kojoj je poginulo 11 pripadnika Armije Republike Makedonije (ARM), pri povratku sa mirovne misije ALTEA u BiH položeni su vijenci na spomeniku u kasarni "Strašo Pinđur" u skopskom Petrovcu i na mjestu nesreće, na brdu kod katlanovskog Blace, udaljeno nepunih 30 kilometara od makedonskog glavnog grada Skoplja.

Vijence su položile delegacije iz kabineta predsjednika Makedonije, Ministarstva odbrane, ARM, kao i porodice tragično poginulih vojnika. 

Komemoraciji i odbilježavanju devete godišnjice tragične helikopterske nesreće prisustvovao je i makedonski ministar odbrane Zoran Jolevski.

O nesreći su kompletirana dva izvještaja, jedan iz Javnog specijalnog tužilaštva Makedonije, u kojem se navodi da je uzrok helikopterske nesreće bilo to što piloti nisu bili ubučeni za upravljanje u složenim klimatskim uslovima, i drugi izvještaj stranog eksperta, prema kojem kao uzrok nesreće se navode teški vremenski uslovi.

ALTEA je mirovna misija Evropske unije u BiH, koja je započela 2004. godine, a Makedonija je po ptvi put poslala svoje predstavike 2006. godine.

Učešće u ovoj misiji za Makedoniju je bilo od velike važnosti. Sem doprinosa u međunarodnoj bezbjednosti, Makedonija je pokazala napore za njenu integraciju u EU.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije