Glavata želva i dalje 'vreba' hrvatskim primorjem: Ugrizla nekoliko kupača

2
Radiosarajevo.ba
Glavata želva i dalje 'vreba' hrvatskim primorjem: Ugrizla nekoliko kupača
Foto: Facebook / Glavata želva

Morska kornjača glavata želva i dalje je na području Slatina na otoku Čiovu gdje je ugrizla više kupača, a riječ je o strogo zaštićenoj životinji.

"Nije uobičajeno da se morska kornjača nalazi blizu obale više dana, ali tu se ne može ništa učiniti jer je to strogo zaštićena životinja, a čovjek ulazi u njen dom", rekao je profesor sa Sveučilišnog odjela za studije mora na splitskom Sveučilištu Alen Soldo.

Mještani Slatina tvrde da je glavata želva nedavno ugrizla četiri kupača, a uočena je ondje još početkom augusta i kreće se na morskom prostoru dužine oko pet kilometra. Situacija, kažu mještani, postaje neugodna jer je do sada ugrizla više osoba i to izaziva uznemirenost kupača na plaži u Slatinama.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Prema svjedočenju Slatinjana, ta kornjača ima ogromnu glavu i duga je više od jednog metra.

Odrasle jedinke dostižu dužinu oklopa i do 110 centimetara i tjelesnu težinu do 115 kilograma. Ime je dobila prema karakteristično velikoj glavi sa snažnim čeljusnim mišićima.

Profesor Soldo napomenuo je da se glavate želve ne mrijeste u Jadranu nego je Jadran područje gdje se hrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije