Glavašu kazna smanjena sa deset na osam godina zatvora

Radiosarajevo.ba
Glavašu kazna smanjena sa deset na osam godina zatvora

Iako su mediji špekulirali o tome da bi mogla biti ukinuta vraćanjem postupka na početak, kazna Branimiru Glavašu za ratne zločine tek je odlukom Vrhovnog suda Hrvatske smanjena sa deset na osam godina zatvora.

Vrhovni sud RH potvrdio je tako da je hrvatski saborski zastupnik Branimir Glavaš kriv za ratni zločin počinjen protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991.

Sud je samo djelomično prihvatio žalbu Branimira Glavaša te mu s deset na osam godina smanjio jedinstvenu zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina u slučajevima "Selotejp" i "Garaža" u Osijeku 1991.

Drugooptuženom Ivici Krnjaku zatvorska je kazna smanjena s osam na sedam godina, a Gordani Getoš Magdić sa sedam na pet.

Dini Kontiću i Zdravku Dragiću Vrhovni je sud smanjio kaznu zatvora s pet na tri i pol godine, a Tihomiru Valentiću s pet na 4,5 godine zatvora.

Branimir Glavaš je nakon izricanja prvostupanjske presude lani u maju pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, dok se ostali osuđeni nalaze u pritvoru.

Osuđenicima će u zatvorske kazne biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. Glavaš je u pritvoru bio od aprila 2007. do januara 2008.

Potpisivanjem sporazuma između Hrvatske i BiH, osuđenici koji su prvostepeno osuđeni u jednoj zemlji a imaju dvojno državljanstvo mogu kaznu izdržavati u jednoj ili drugoj. Glavaš je, po nekim medijskim napisima, odabrano Zenicu, a sve ostalo je na bosanskohercegovačkoj policiji.

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije