Glavaš spreman vratiti se u Hrvatsku

Radiosarajevo.ba
Glavaš spreman vratiti se u Hrvatsku

Kako bi izbjegao služenje deset godina kazne u zeničkom zatvoru, Branimir Glavaš, osuđeni ratni zločinac, namjerava se vratiti u Hrvatsku i tamo služiti kaznu. Potvrdio je takva i slična medijska nagađanja njegov advokat Veljko MIljević.

Glavaš je, nakon pravomoćne presude u Hrvatskoj zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku tokom rata, pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, gdje, zbog rupa u pravosudnim odnosima dvije zemlje i dvojnog državljanstva živi kao i svaki slobodan građanin.

Njegov advokat kaže da je on na povratak spreman i prije presude Vrhovnog suda Hrvatske o njegovoj žalbi, koja bi ga čak mogla i osloboditi odgovornosti, zbog proceduralnih pogreški u izboru sudija koji su bili u „sukobu interesa“ sa predmetom, kako špekuliraju neki hrvatski mediji.

"U ovom trenutku njegove namjere nisu vezane za izvršenje kazne nego za drugostepenu odluku. Što se njega tiče on može doći u Hrvatsku za dva dana!", rekao je Miljević, prenosi Srna.

Presudom iz maja prošle godine Glavaš je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravosnažno osuđen na deset godina zatvora zbog ubistva osječkih Srba, slučajeve "Selotejp" i "Garaža", a neposredno prije izricanja presude pobjegao je u BiH, čije državljanstvo posjeduje, a suđenje je nazvao političkim procesom.

Prije mjesec dana na Vrhovnom sudu Hrvatske završen je javni dio žalbenog procesa na presudu Glavašu i njegovim egzekutorima za ratne zločine nad osječkim Srbima.

Sada se očekuje konačna odluka Vrhovnog suda koji nema rok do kojeg je mora donijeti. Svi optuženi su u žalbama tražili ukidanje prvostepene presude, dok je Državno tužilaštvo tražilo veće zatvorske kazne za sve optužene i to zbog posebno teških okolnosti djela i visokog stepena njihove krivične odgovornosti.

Bosna i Hercegovina i Hrvatska u međuvremenu potpisale sporazum kojim bi se stalo u kraj slučajevima poput Glavaševog, ili Jelavićevog ili doktora Ognjena Šimića. Međutim, da bi neko odsluživao kaznu u jednoj od zemalja čije državljanstvo posjeduje uz državljanstvo druge zemlje, presuda mora biti konačno pravomoćna.

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije