Glavaš se skriva kod Mladićevog kuma

Radiosarajevo.ba
Glavaš se skriva kod Mladićevog kuma

Hrvatski zastupnik i bjegunac od desetogodišnje kazne zatvora Branimir Glavaš u BiH je prijavljen na adresi bivšeg oficira JNA Željka Šiljega koji je početkom rata zajedno ratovao s haškim bjeguncem Ratkom Mladićem.

Po izvorima bosanskohercegovačkih sigurnosno-obavještajnih službi, navodno je Ratko Mladić vjenčani kum Željka Šiljega, piše Slobodna Dalmacija.

Njih dvojica su 1991. godine iz Prištinskog korpusa JNA prebačeni u Kninski korpus gdje su bili zapovjednici.

Branimir Glavaš je još uvijek siguran pod zaštitom bosanskog državljanstva, no najavljuje se kako će pravni timovi Ministarstava pravosuđa dviju zemalja ubrzo pripremiti međudržavni sporazum o izrađivanju osuđenih na temelju dvojnog državljanstva.

Jučer je već izdana lokalna potjernica za Branimirom Glavašem, a Krunoslav Borovec iz Ravnateljstva policije rekao je kako je u toku postupak za raspisivanje potjernice na međunarodnom nivou.

Ta međunarodna potjernica će biti raspisana kada se hrvatska policija uvjeri da Glavaša nema na poznatim lokacijama u Hrvatskoj.

I bh. policija je tokom prošlog vikenda već obavila prve razgovore s Glavašem, a on im je prijavio adrese na kojima će biti u toj zemlji. REkli su u njima Glavaš bio "jako korektan".

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije