Glavaš pokušao podmititi sudije Vrhovnog suda

Radiosarajevo.ba
Glavaš pokušao podmititi sudije Vrhovnog suda

Prema tvrdnjama predsjednika Vrhovnog suda Hrvatske, Branimir Glavaš pokušao je sa 300 hiljada eura „kupiti“ svoju slobodu.

Sudija Branko Hrvatin obavještajnoj službi je prijavio da su ga Ivan Drmić, saborski zastupnik Glavaševe stranke HDSSB-a i osječki biznismen Drago Tadić, direktor Osijek Koteksa, pokušali podmititi kako bi donio oslobađajući presudu Branimiru Glavašu.

Drmić i Sanja Marketić, urednica Glasa Slavonije, piše T-portal, vodili su akciju podmićivanja nekoliko sudaca Vrhovnog suda nekoliko sedmica prije nego što je Glavašu potvrđena presuda za ratni zločin u Osijeku. No, hrvatske tajne službe došle su do te informacije preko Branka Hrvatina.

Drmić i Marketić su, prema pisanju Jutarnjeg lista, kanili prikupiti 300 hiljada eura kako bi podmitili troje sudaca. Direktor osiguravajuće kuće kojem su se obratili nije im posudio novac jer mu nisu dali dovoljno jake garancije da će novac biti vraćen.

Dvojac pokušava novac namaknuti od kompanija u vlasništvu Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Navodno su značajan novac dobili i preko kompanije Cesting u kojoj je direktor Marko Bagarić, blagajnik HDSSB-a. Istraga raspolaže mnoštvom tajno snimljenih telefonskih razgovora koji su iznimno važni dokazi za rekonstrukciju cijele operacije.

No tokom operacije, Drmić i Marketić shvatili su da su provaljeni te su se probali izvući prijavivši USKOKU da ih se iznuđuje.

Drmić se u policiji pojavio u subotu popodne, 24. jula, šest dana prije nego što je Vrhovni sud objavio svoju presudu, donesenu još 2. juna i dva mjeseca držanu u tajnosti. Njegova priča na policiji djelovala je konfuzno i kontradiktorno.

Drmić je tvrdio da ga je u nekoliko navrata nazvala nepoznata osoba i nudila pomoć u pozitivnom rješavanju Glavaše žalbe o kojoj je trebao odlučivati Vrhovni sud. Drmić je s njim kontaktirao više puta, a treći put, u nekom kafiću uz autocestu nadomak Zagreba, predao mu je 70.000 eura, piše Jutarnji.

Saborska Mandatno-imunitetna komisija danas je donijela odluku kojom se Glavašu, zbog pravomoćnosti presude, konačno oduzima status poslanika Sabora.

Glavaš se, u međuvremenu, nalazi u Bosni i Hercegovini, čiji je također državljanin, i slobodno živi u rodnim Grudama. Međutim, shodno prije nekoliko mjeseci potpisanom sporazumu, Glavaš bi zatvorsku kaznu mogao izdržavati ili u BiH ili u Hrvatskoj.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije