Glas Koncila: 'Hrvatsku kontrolišu bivši komunisti'

Radiosarajevo.ba
Glas Koncila: 'Hrvatsku kontrolišu bivši komunisti'


„U Hrvatskoj je gotovo potpuno zaustavljen demokratski proces“, piše Glas Koncila, tvrdeći da u zemlji gotovo sve kontrolišu bivši komunistički kadrovi, prenosi Tanjug.

List se pozvao na redovni godišnji izveštaj SAD o stanju ljudskih prava u svijetu, primijetivši da niko tom izvještaju nije dao adekvatan prostor u medijima.

Hrvatska: Vjeruju u Boga, ali ne i u Crkvu

Gotovo potpunu kontrolu u politici, privredi, kulturi i medijima imaju bivši komunistički kadrovi i njihovi mlađi klonovi i ti ljudi, ni kad bi to htjeli, nikako ne mogu demokratizovati Hrvatsku, izgraditi državu vladavine prava i stvarne slobode u kojoj bi vladala stvarna ravnopravnost svih građana, ocjenjuje ovaj sedmičnik katoličke crkve u Hrvatskoj.

Kako se navodi, kao ideal javnoj radio-televiziji nude se osamdesete godine krutog komunizma, a demokratske zavjese stvaraju oni koji stvarno kontrolišu najvažnije segmente hrvatskog društva i koji građane pretvaraju u taoce svojih ličnih i grupnih interesa i ambicija.

"Maskiranje vodećih političkih i drugih kadrova u Hrvatskoj u maske novih popularnih ideologija demokratskoga Zapada ni na koji način ne može postići nikakav pomak u stvarnom poštovanju temeljnih ljudskih prava, dostojanstva svake ljudske osobe i opšteg dobra - a bez čega nema ni demokratije", smatra autor.

Hrvatska: Rat Crkve i boraca za sekularno društvo

Kao primjer nedostatka demokratije, list navodi "najnoviji odnos prema vjeronauku u školi, koji se smišljeno pretvara u strano tijelo u obrazovnom sistemu da bi ga što prije izbacili iz škola, bez obzira na činjenicu što vjernici čine više od 92 posto građana".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije