General NATO-a: Jačanje utjecaja Rusije najveći problem na Balkanu

Fena
General NATO-a: Jačanje utjecaja Rusije najveći problem na Balkanu
Foto: EPA / Curtis Scaparrotti
Tokom svjedočenja pred Odborom američkog Senata za oružane snage, zapovjednik snaga NATO-a u Evropi general Curtis Scaparrotti je rekao da je jačanje ruskog utjecaja u Evropi najveći problem i na civilnom i na vojnom planu.

Istakao je da je taj problem posebno izražen na zapadnom Balkanu.

On je rekao da Rusija koristi odnose s čelnicima bh. entiteta Republika Srpska za podrivanje institucija Bosne i Hercegovine.

General Scaparrotti naglasio je kako Rusija pokušava spriječiti euroatlantski put pojedinih zemalja u regiji, i dodao kako su međunarodna zajednica i SAD garant stabilnost na Balkanu.

"Scaparrotti je izrazio je duboku zabrinutost da nedostatak diplomatskih aktivnosti dorinosi širenju ruskog utjecaja na Balkanu. Kada je upitan koja je zemlja najveći problem u regiji, odgovorio je Srbija. Na ponovni upit da li je to Srbija ili Republika Srpska, rekao je Srbija, kao država, ali općenito srpska populacija na Balkanu", javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Zapovjednik NATO-a je istaknuo da su Sjedinjene Američke Države ispustile iz vida područje zapadnog Balkana, zaključujući kako je potreban veći vojni, ali i diplomatski, angažman u regiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije