Gazimestan: Princ Aleksandar pobjesnio

Radiosarajevo.ba
Gazimestan: Princ Aleksandar pobjesnio

Oko 1500 ljudi okupilo se u utorak u Gračanici i na Gazimestanu u okolini Prištine gdje su uz političke poruke o Kosovu kao svetoj srpskoj zemlji, a pod vodstvom čelništva Srpske pravoslavne crkve (SPC) i lokalnih srpskih političkih dužnosnika obilježili srpski vjerski blagdan "Vidovdan" i 622. obljetnicu Kosovske bitke.
 
Zbog provokacija i napada na kosovsku policiju privedene su četiri osobe, jedna je zbog ozljeda smještena u bolnicu, a ranjen je i jedan policajac, izvještavaju prištinski mediji, navodeći kako je obilježavanje započelo u manastiru Gračanica, a potom je nastavljeno mitingom na Gazimestanu.

Skupu je prisustvovao i princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom, a bio je dočekan negodovanjem i povicima ekstremnih srpskih desničara.

"Nauči srpski" i "Mladić, Mladić..." bile su neke od poruka koje su mu poslane.

Princ Aleksandar je burno reagovao, isprovociran zvižducima, uvredama i sloganima podrške Ratku Mladiću. "Ćutite! Imajte poštovanje!", povikao je okupljenima.


Kako prenose mediji u Beogradu, na Gazimestanu je zbog provokacija uhićeno četvero Srba, dok je jedan sa ozljedom nosa smješten u bolnicu u Prištini. On je, navodi se, pružao otpor prilikom uhićenja, a lakše je ozlijeđen i jedan pripadnik kosovske policije.
 
Skupina koja se izdvajala skandiranjem parola "Tadiću Borise, spasi Srbiju i ubij se'' ili "Srbija, Rusija - ne treba nam Unija'', bacanjem kamenja provocirala je kosovsku policiju koja je, kako se navodi, u velikom broju osiguravala skup.
 
Poglavar SPC-a patrijarh Irinej u obraćanju okupljenima je poručio da je Kosovo "blagoslovljena zemlja na kojoj ima mjesta za sve ljude dobre volje", ali i istaknuo da se "mora učiniti sve da ono bude i ostane srpsko kao što je to bilo kroz čitavu povijest", navodi se.

Incident u Kosovskoj Mitrovici
Srbijanska agencija Beta prenijela je kako su dvije osobe lakše ozlijeđene kada je skupina Albanaca u južnom djelu Kosovske Mitrovice kamenovala autobuse sa Srbima koji su se vraćali sa Gazimestana.
 
Skupina mladića je, po riječima očevidaca, dočekala autobuse i kamenovala posljednja dva od pet u koloni, a nakon što je policija zaustavila autobuse, pojavila se skupina Albanaca nakon čega je došlo do međusobnog vrijeđanja i psovanja.
 
Policija je, dodaje Beta, spriječila ozbiljnije incidente i fizičke sukobe, ali su albanski mladići ipak lakše ozlijedili i jednog novinara koji je snimao događaj.
 
Vidovdan se obilježava svake godine 28. juna, na dan kada je održana Kosovska bitka između srpske i turske vojske na Gazimestanu kod Prištine 1389. godine.   U srbijanskoj javnosti ovaj datum se pamti i po drugim događajima iz  novije povijesti, posebno onom od 28. lipnja 1989. kad je na Gazimestanu na obilježavanju 600. godina od Kosovskog boja, bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević započeo svoj veliki politički uspon koji je završio 2001. godine, kada je također 28. lipnja izručen Haaškom tribunalu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije