'Galiću i Tolimiru doživotni zatvor, a Karadžiću 40 godina? Što propuštam'

Radiosarajevo.ba
'Galiću i Tolimiru doživotni zatvor, a Karadžiću 40 godina? Što propuštam'

Luka Mišetić, advokat hrvatskog generala Ante Gotovine, u četvrtak je u povodu presude Haaškog suda Radovanu Karadžiću od 40 godina zatvora, na svom Twitter profiluo napisao kako je zbunjen odlukom, zapitavši se šta je propustio u presudi Karadžiću kada su drugi za manje zločine dobili veće kazne.

"Galić je dobio doživotni zatvor za granatiranje Sarajeva. Tolimir je kažnjen doživotnim zatvorom za Srebrenicu. Karadžiću 40 godina za Sarajevo i Srebrenicu zajedno. Što propuštam?", zapitao se Mišetić.

Stanislav Galić, čelnik Romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, bio je osuđen na doživotni zatvor 2003. kao najodgovorniji za dugotrajnu opsadu Sarajeva, uključujući i pokolj na pijaci Markale 2004. kada je ubijeno 66 ljudi.

General Vojske RS Zdravko Tolimir, koji je preminuo u Haagu ovog februara, je 2012. osuđen na doživotni zatvor zbog komandne odgovornosti za srebrenička masovna pogubljenja, kao i ubijanje ključnih ljudi bošnjačke zajednice u Žepi - kao bivši pomoćnik Ratka Mladića, podsjeća Index, za obavještajno–sigurnosne poslove u Glavnom štabu VRS-a.

Podsjetimo, predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je danas pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije