Fuele: Svi napreduju osim BiH

Radiosarajevo.ba
Fuele: Svi napreduju osim BiH

Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle u srijedu će u Briselu predstaviti novu Strategiju proširenja i godišnje izvještaje o napretku zemalja u procesu pristupanja Evropskoj uniji. 

Uoči današnjeg obraćanja, Fuele je izjavio: 

"Ne mogu se pretvarati da se u Bosni i Hercegovini stvari kreću u dobrom pravcu. Ustvari, ne kreću se ni u jednom pravcu. Rukovodstvo zemlje i dalje se nalazi u političkom ćorsokaku i stavlja nacionalne ili partijske ciljeve ispred strateških interesa BiH i njenih građana. A građani sigurno zaslužuju bolje.

Odmah preko granice je Hrvatska, Crna Gora napreduje

Evropski komesar u svojoj izjavi za Dnevni avaz, između ostalog, kaže:  

"Može se i drugačije. Ne morate da putujete daleko da biste vidjeli da stvari mogu da se mijenjaju - i da se zaista i mijenjaju - političkom odlučnošću i voljom za postizanje kompromisa. Odmah preko granice je Hrvatska, danas članica EU. Crna Gora napreduje, a u predstojećim sedmicama očekuje se daljnje otvaranje poglavlja u pregovorima. Albanija je osigurala mnogo bolje provođenje izbora i miroljubivu predaju vlasti. Usvojila je zakone koji su presudni za evropski program, čime je status kandidata došao nadohvat ruke. Na kraju, ali ne i na posljednjem mjestu, Beograd i Priština, vjerovatno, najupečatljiviji primjer kako naizgled nemoguće postaje moguće: obje strane sada se redovno sastaju pod okriljem EU radi rješavanja praktičnih pitanja u korist građana na obje strane - naglasio je Fuele. 

Naveo je kako je EU otvorila pristupne razgovore sa Srbijom, a pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom počinju u oktobru. 

" U potpunosti sam svjestan da je ratna zaostavština na Balkanu, čak i nakon dvije decenije, posebno bolna u BiH. Međutim, navedeni primjeri, a naročito napredak ostvaren u dijalogu Beograda i Prištine, jasno pokazuju da je moguće prevazići i najteža i najosjetljivija pitanja. Da, stvari mogu da se rade - i rade se - drugačije - ukazao je komesar. 

Provođenje presude Sejdić Finci je prioritet

Po njegovim riječima, prioriteti na kojima rukovodstvo BiH mora da radi su jasni. 

"Za početak, izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“ u pogledu diskriminacije građana na osnovu nacionalne pripadnosti. Rješenje ovog pitanja prokrčit će put stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i vjerodostojnom zahtjevu BiH za članstvo u EU. Drugo, uspostavljanje Mehanizma koordinacije u vezi s evropskim pitanjima između različitih nivoa vlasti. Djelotvoran Mehanizam koordinacije nužan je da bi predstavnici BiH mogli da govore u ime zemlje; isto tako je nužno efikasno korištenje pretpristupnih fondova EU. Ustavna struktura zemlje nema nikakve veze s tim i pozivati se na nju kao na izgovor nije uvjerljivo - samo pogledajte koliko ima složenih evropskih zemalja. Konačno, prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon pristupanja Hrvatske: ovo neriješeno pitanje baca sjenu na odnose s EU iako, ironično, dokazuje da lideri zemlje imaju potencijal da se dogovore o evropskim pitanjima, barem kada je u pitanju blokiranje pregovora - napisao je Fuele.

Naglasio je kako je BiH bogato protkana različitim tradicijama i kulturama, što ne bi trebao biti teret. 

"Upravo suprotno: raznolikost treba biti pokretač rasta i dinamičnosti. Sam moto EU glasi: „Ujedinjeni u različitosti“. Do sada su lideri zemlje bili slijepi za potencijal koji ova raznolikost nudi. Ništa ne sprečava BiH da napreduje na putu evropskih integracija. EU je spremna da pomogne u ispunjavanju ovog cilja, ali je, naposljetku, na liderima ove zemlje da to i ostvare. Moraju, konačno, ispuniti obećanja i obaveze koje su sami dali i preuzeli. U suprotnom, raznolik i bogat potencijal zemlje ostat će neiskorišten - zaključio je komesar Fuele.

Fuelovo obraćanje po pitanju godišnjih izjveštaja, planirano je za 12.30 sati putem linka, a komesar Füle će, također, održati konferenciju za novinare u 14.30 sati u Evropskoj komisiji, uz direktan prenos putem linka. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije