Füle: Kosovo zaključilo pregovore o stabilizaciji i pridruživanju

Radiosarajevo.ba
Füle: Kosovo zaključilo pregovore o stabilizaciji i pridruživanju

Kosovo je zaključilo pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, ali još mora raditi na reformama i dobrosusjedskim odnosima, izjavio je danas u Prištini europski povjerenik za proširenje Štefan Füle.

Füle je rekao kako se nada da će Kosovo u predstojećim mjesecima ostvariti dovoljan napredak u reformama i dijalogu o normalizaciji da na proljeće sljedeće godine potpiše Sporazum o stabilizaciji, javlja Fena.

Drago mi je što mogu potvrditi da su prošlog petka formalno zaključeni pregovori Kosova i EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, rekao je Füle u kosovskom parlamentu, javio je Tanjug

On je pohvalio prištinske vlasti zbog odluke o produženju mandata Eulexa i podrške formiranju posebnog suda za zločine opisane u izvještajima Dicka Martyja. 

To pokazuje da je Kosovo otvoreno, da nema što kriti i da se ne boji prošlosti, rekao je povjerenik EU. 

Istaknuo je da pred Kosovom stoji mnogo posla na provođenju reformi, posebice u oblasti vladavine prava i zaštiti manjina, kao i na građenju mostova prema susjedima. 

Od ključne je važnosti za europsku budućnost Kosova da predstojeći izbori budu provedeni u skladu s međunarodnim standardima, poručio je Füle i dodao da od buduće kosovske vlade očekuje poštivanje međunarodne obaveze i angažiranje u dijalogu s Beogradom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije