Frattini: Holandija popušta u stavu prema Srbiji

Radiosarajevo.ba
Frattini: Holandija popušta u stavu prema Srbiji

Ministar inostarnih poslova Italije Franko Frattini ocijenio je da Holandija pokazuje znakove popuštanja u svom tvrdom stavu u vezi sa saradnjom Srbije sa Haškim tribunalom.

On je u intervjuu "Večernjim novostima" rekao da Holandija prihvata prijedlog da u Srbiju dođe glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz kako bi se uvjerio u saradnju Beograda s tim sudom, ocijenivši da bi to moglo značiti konačno popuštanje u njenom tvrdom stavu.

"Holandija prihvata posjetu Beogradu glavnog tužioca Međunarodnog suda u Hagu za bivšu Јugoslaviju. Taj podatak, sam za sebe, predstavlja pozitivnu činjenicu. Holandija je, dakle, prihvatila da se tužilac lično uvjeri o stanju na terenu", rekao je Fratini.

On je naglasio da poslije te posjete Brammertza Beogradu vidi šansu za konačno popuštanje Holandije u ispostavljanju uslova Beogradu na putu ka evropskim integracijama.

Frattini je rekao da za Srbiju ključna formulacija treba da bude "više integracije".

"Treba deblokirati Prelazni trgovinski sporazum i, takođe, krenuti ka liberalizaciji viznog režima. Mislim da će pitanje viza definitivno biti riješeno u decembru ove godine, ili početkom sljedeće", ocijenio je Frattini.

On je naveo da postoji zajednički pristup EU prema zapadnom Balkanu, te da ne treba blokirati proces evropskih integracija regiona, nego da ga treba ubrzati.

"Mapu puta, takođe, treba ubrzati, jer proces evropskih integracija traje isuviše dugo. Tim prije što sve zavisi od dugih pregovora sa svakom zemljom pojedinačno", rekao je Frattini.

rtrs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije