Fra Šime i bankarka spiskali milion eura crkvenog novca

Radiosarajevo.ba
Fra Šime i bankarka spiskali milion eura crkvenog novca

Protiv katoličkog sveštenika Šime Nimca i službenice u Splitskoj banci Jasmine Bilonić podignute su optužnice nakon istrage o nestanku milion eura (skoro 2 miliona KM) od prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi.

Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnice protiv Nimca za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, a protiv Balonićeve za podsticanje na zloupotrebu, javila je novinska agencija Srna.

Crkva župnika nije prijavila, ali nakon što je slučaj dospio u medije, priznala je da je Nimac, nakon što je prodao crkveno zemljište, podigao novac s računa župe bez, kako je navela, valjanog razloga i svrhe.

Nimac je u aprilu 2012. kao župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije prodao atraktivno zemljište uz more u Baškoj Vodi za iznos od oko 1,3 miliona evra, prenose hrvatski mediji. Novac je već narednog mjeseca u cijelosti uplaćen na račun župe, ali su milioni ubrzo nestali. Od tog novca samo je oko 300.000 eura (nešto manje od 600.000 KM) pronađeno na računu Bilonićeve.

Ostatak je potrošen na luksuzne stvari, a Bilonićeva je riješila i neke stare dugove i kredite, navode mediji.

Tužilaštvo je tražilo istražni zatvor za oboje osumnjičenih, ali je sud odlučio da nema osnova da sveštenik bude pritvoren, tako da je samo Bilonićeva jedno vrijeme provela iza rešetaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije