FOTO: Žene u crnom odale počast Vukovaru, desničari protestovali

Radiosarajevo.ba
FOTO: Žene u crnom odale počast Vukovaru, desničari protestovali
/ FOTO: AA

Aktivisti ultradesničarske organizacije Srpski sabor Zavetnici protestovali su danas zbog obilježavanja 23. godišnjice pada Vukovara koje su danas u centru Beograda organizovale Žene u crnom, javlja Anadolu Agency.

Nakon što su Žene u crnom u Knez Mihailovoj ulici, u crnini i šutnjom, istakle transparente na kojima je između ostalog pisalo "Nikad nećemo zaboravit zločine u Vukovaru" došlo je nekoliko pripadnika Srpskog sabora Zavetnici i na desetak metara dalje istaklo transparent "Vukovar nikad neće biti (ćirilicom) Vukovar (latinicom)".

Policija je razdvojila dvije grupe i sem dobacivanja nekoliko prolaznika Ženama u crnom nije došlo do incidenta. Oba skupa su protekla mirno.

Predstavnica Zavetnika Milica Đurđević je okupljenim novinarima rekla da je obilježavanje pada Vukovara Žena u crnom ruganje srpskim žrtvama kao i da ta organizacija zahtjeva da država zabrani rad NVO koje podrivaju ustavni poredak i proglasi ih stranim agentima.

"Vukovar nikada neće biti latinični Vukovar zato što istorijski podaci govore da je reč o srpskom gradu koji je srpska vojska branila od tada hrvatskih-ustaških vojnika koji su planirano evakuisali svoje stanovništvo, a ostavili u gradu srpsko stanovništvo da strada", rekla je Đurđevićeva koja se predstavila kao portparolka Zavetnika.

Ona je za Žene u crnom rekla da pripadaju organizacijama koje u Srbiji sprovode antisrpsku propagandu "da se Srbija rasparča".

Moralna i emotivna bešćutnost

Predstavnica Žena u crnom Staža Zajević je rekla da današnja mirovna akcija "Nikad nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru" predstavlja čin građanske odgovornosti i odluku da nikad neće zaboraviti šta se desilo sa tim gradom i ubijanjem njegovih stanovnika.

"Smatramo da država Srbija ukoliko želi da raskine sa zločina iz devedesetih mora da ispuni mnogo koraka", rekla je Zajevićeva podsjetivši da godinama traže da se podigne spomen-ploča u Begejcima i Stajevićevu kod Zrenjanina gdje su se nalazili logori.

Ona je ukazala da se devedestih u Srbiji otvorilo sedam konc-logora za hrvatske zarobljenike i da niko do sada to nije odgovarao.

"Zločine su izvršile jedinice JNA i paravojne formacije koje su dejstvovale uz ogromnu podršku režima iz Srbije. Potrebno je pokrenuti i odgovornost za ubijanje grada Vukovara. To pitanje nije pokrenuto ni pred Haškim tribunalom", naglasila je predstavnica Žena u crnom.

Za današnji protest Zavetnika je rekla da to pokazuje moralnu i emotivnu besćutnost i da političke elite Srbije nisu uradile ništa da objasne odgovornost za zločine u Vukovaru.

"Organizovani zaborav je toliko odmakao da je reagovanje Zavetnika i sličnih organizacija praksa koja prati Žene u crnom", kazala je Staša Zajović dodavši da su Zavetnici jedna od organizacija koja vrše nasilje nad njima.

Istakla je da Žene u crnom vode pravnu borbu sa državom kako bi ih zaštitila od ultradesničarskih i profašističkih i pronacističkih organizacija.

Prema njenim riječima protest Zavetnika govori o potiranju i minimiziranju zločina u Vukovaru.

Žene u crnom su najavile da će sutra, 19. novembra, odati poštu žrtvama zajedno sa njihovim porodicama, kao i sa građankama i građanima Vukovara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije