FOTO: Snijeg u većini zemalja Balkana uzrokovao probleme

Radiosarajevo.ba
FOTO: Snijeg u većini zemalja Balkana uzrokovao probleme

Snijeg je danas napadao u većini dijelova Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Kosova, dok je u Crnoj Gori prisutan samo u planinskim dijelovima, javlja Anadolu Agency (AA).

Snijeg u Sarajevu pada i danas, kao i jučer, zbog čega se saobraćaj odvija otežano i usporeno. Ekipe komunalnih poduzeća rade na čišćenju ulica. Padavine građani mogu očekivati i u narednih nekoliko dana, ali nešto manjeg intenziteta nego što je to bilo jučer. U Bosni će tokom dana padati susnježica i snijeg, u Hercegovini kiša.

Zimske radosti na Bajelašnici, Jahorini i Vlašiću

Snijeg na Bjelašnici, Jahorini i Vlašiću omogućava sniježno iskustvo svim ljubiteljima zimskih sportova.

Snijeg je tokom protekle noći, nakon što je jučer cijeloga dana padao te su se uz jak vjetar, pojavljivali i veliki sniježni nanosi, u većini mjesta u Srbiji je prestao, a temperature su svuda ispod nule. Iako zimske službe rade 24 sata, saobraćaj je uglavnom otežan i usporen, ali su putevi prohodni.

Zbog hladnoće i temperature koja iznosi minus 7 stepeni celzija, prvog radnog dana 2016. godine ulice glavnog grada Srbije su praznije nego inače, a gradski prijevoz funkcionira neometano.

Visina sniježnog pokrivača kreće se od 15 do 30 centimetara u centralnim i južnim dijelovima Srbije, dok je u Vojvodini do pet centimetara. Kako je najavio Hidrometerološki zavod, krajem dana očekuje se ponovo snijeg, kao i ledena kiša.

Počelo skijanje na Sljemenu

Snijeg je u Zagrebu počeo padati u subotu u popodnevnim satima. Temperatura na mjernoj postaji na Zrinjevcu danas prijepodne pokazivala je 5 stupnjeva ispod nule, a snijeg još uvijek pada.

Prioritetno se u Zagrebu čiste pristupi bolnicama, školama, vrtićima, domovima zdravlja, trase javnog prijevoza, trotoari uz ugibališta autobusnih stajališta te brdske linije.

Javni prijevoz vozi po redovnom rasporedu, no kašnjenja su uobičajena s obzirom na to da snijeg i dalje pada.

No, snijeg je pomogao organizatorima skijanja na Sljemenu, tako da je za sutra ujutro dogovoreno otvaranje Crvenog spusta za građane koji će raditi sve do noćnih sati.

Meteorolozi krajem dana za Zagreb najavljuju privremeno smirivanje snježnih oborina, ali snježne padaline se očekuju i sutra u većem dijelu kopnene Hrvatske.

Iako brojni ljubitelji skijanja u Crnoj Gori sa nestrpljenjem očekuju sniježne padavine, samo u pojedinim planinskim predjelima jutros je osvanuo bijeli prekrivač.

U Podgorici je danas oblačno, povremeno pada kiša.

Na Kosovu 109 saobraćajnih nesreća

Zbog snijega je saobraćaj otežan na cijelom Kosovu, ali su svi glavni putni pravci prohodni. Tokom posljednja 24 sata na Kosovu je zabilježeno 109 saobraćajnih nesreća kao posljedica sniježnih padavina, ljudske nepažnje i neadekvatne zimske opreme, saopćeno je iz Kosovske policije.

U 19 slučajeva registrirane su povrede vozača i ostalih učesnika u saobraćaju. Četiri nesreće u Prištini su bile lančane i bilo je obuhvaćeno oko 30 vozila, zbog čega su pojedine ulice bile zatvorene za saobraćaj.

Nadležni organi svih pet zemalja upozoravaju vozače na maksimalan oprez i podsjećaju na obavezno korištenje zimske opreme za sve kategorije vozila.

U Skoplju također ima nešto snijega, no svi putevi su prohodni. Prema prognozama meteorologa, snijega će biti i narednih dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije