FOTO: Parada održana bez većih incidenata

Radiosarajevo.ba
FOTO: Parada održana bez većih incidenata
/ FOTO: Anadolija

Oko 2.000 učesnika Parade ponosa prošetalo je danas centralnim beogradskim ulicama.


Oni su nešto prije 13 sati krenuli ispred zgrade Vlade Srbije do platoa ispred Skupštine Srbije, gdje su im se obratili predstavnici međunarodnih organizacija, Evropskog parlamenta i predstavnika LGBT zajednice iz Srbije i zemalja regije, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

U koloni sa učesnicima Parade bili su i ministri u Vladi Srbije Kori Udovički, ministarka državne i lokalne uprave, ministar kulture Ivan Tasovac, ministrica za evropske integracije Jadranka Joksimović kao i mnogi predstavnici državnih institucija Srbije.

Tokom održavanja Parade ponosa koju je obezbjeđivalo oko sedam hiljada pripadnika policije koji su obezbjeđivali trasu kretanja postavljeni u nekoliko prstenova, nije bilo ozbiljnijih incidenata, a nakon nekoliko pokušaja da probiju kordon policije, u blizini Trga Slavija, nekoliko lica je privedeno.

Tokom održavanja šetnje centar Beograda nadlijetao je policijski helikopter.

Pripadnici LGBT zajednice, uglavnom mladi nosili su zastave duginih boja kao i transparente podrške toj zajednici. Na čelu kolone bio je istaknut transparent "Ponos za sve".

Predstavnici međunarodnih institucija su u obraćanju prisutnima pozdravili današnje održavanje Parade ponosa u Beogradu, posebno se zahvalivši bezbjednosnim službama na čelu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije.

Majkl Devenport, američki ambasador u Srbiji, je današnje održavanje Parade ponosa u Beogradu ocjenio napretkom u ostvarivanju ljudskih prava Srbiji. On je posebno zahvalio pripadnicima policije što su omogućili održavanje današnje šetnje i skupa ispred Skupštine Srbije.

Sličnu poruku uputili su i ostali predstavnici evropskih institucija.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za danas u 15 sati vanrednu konferenciju za novinare na kojoj se očekuje da će govoriti o današnjoj Paradi ponosa.

Parada ponosa u Beogradu zbog sigurnosnih rizika nije održana u prethodne dvije godine. U neredima na skupu 2011. godine povrijeđeno je više učesnika i policajaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije