FOTO: Napale ih ribe na Dravi i uskakale u čamac

Radiosarajevo.ba
FOTO: Napale ih ribe na Dravi i uskakale u čamac
/ FOTO: 24sata.hr

Jato bijelog tolstolobika, poznatijeg kao i bijeli glavaš, napalo je nekoliko ljudi koji su u utorak bili na čamcu na rijeci Dravi kraj Pitomače napale. 

Leteće ribe su iskakale iz vode kao lude, letjele su, udarale su i o dno čamca, a nekoliko ih je završilo u njemu, i to teških sigurno i po deset kilograma, kazao je za hrvatske medije mladić koji se nalazio u čamcu. 

Uzrok neobičnog ponašanja riba je, objašnjavaju iz Uprave ribarstva Ministarstva Hrvatske, motor čamca, jer je poznato kako tolstolobik reagira na vibracije motora i pritom iskače iz vode.

Tolstolobik je riba unesena iz Azije, koja se u domaćim vodama ne razmnožava prirodno, nego se umjetno mrijesti i uzgaja u ribnjacima.

Naraste do metra dužine, a zna dosegnuti i do 20 kilograma mase. Kao mlađ se hrani zooplanktonom, a kad naraste, isključivo fitoplanktonom, pa se zbog tih specifičnih prehrambenih navika poribljava u svrhu održavanja kvalitete vode. 

U bijesu i ludilu ribljeg jata neke su završile i u čamcu, što bi bio san svakog ribiča - da mu se plijen servira. Međutim kako se radilo o velikom tolstolobiku, ekipa s čamca prilično se prestrašila.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije