FOTO: Kordoni policije na ulicama Beograda pred Paradu

Radiosarajevo.ba
FOTO: Kordoni policije na ulicama Beograda pred Paradu
/ FOTO: Tanjug

Centar Beograda u potpunosti je blokiran pred početak današnje Parade ponosa, a po centralnim gradskim ulicama, kojima će povorka za poštivanje ljudskih prava LGBT osoba proći, raspoređen je veliki broj policajaca, pišu srbijanski mediji.

Najviše je pripadnika žandarmerije, a nad Beogradom kruži policijski helikopter, javljaju reporteri Radija Slobodna Evropa s lica mjesta.

Na Zelenom vencu i Terazijama nalaze se kordoni policije sa vodenim topovima.

Od ranih jutarnjih sati, glavne ulice u centru grada zatvorene su za saobraćaj, a izmijenjene su i trase javnog prevoza. Zabranjeno je kretanje vozila u centralnim i najprometnijim gradskim ulicama.

Organizatori Parade ponosa najavili su okupljanje učesnika i učesnica u 11.30 sati ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici.

Stanje pripravnosti trajat će do ponedjeljka u 7.30 sati, a sve osobe koje policija bude privela dežurnom sudiji Prekršajnog suda biće procesuirane po hitnom postupku na osnovu člana 308 Zakona o prekršajima.

"Zakon o prekršajima u tom članu je vrlo jasan i svako lice koje je okrivljeno za teži prekršaj iz oblasti javnog reda i mira, ugrožavanja života i zdravlja građana ili ako to zahtijevaju interesi opšte bezbjednosti, a postoji osnovana sumnja da će okrivljeni ponoviti prekršaj, dežurni sudija će u presudi odrediti da okrivljeni i prije pravnosnažnosti pristupi izvršenju kazne", naveo je glasnogovornik Prekršajnog apelacionog suda Aleksandar Ilić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije