FOTO: Hrvatska: Marš 'protiv' okupio nekoliko stotina simpatizera

Radiosarajevo.ba
FOTO: Hrvatska: Marš 'protiv' okupio nekoliko stotina simpatizera
/ FOTO: Anadolija

Udruge Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske potpomognute manjinskim udrugama i aktivistima za ljudska prava održali su marš "Glasam protiv" koji je otpočeo okupljanjem nekoliko stotina simpatizera i članova na Cvjetnom trgu u podne, javio je dopisnik Anadolu Agency.

Okupljeni su nosili transparente s natpisima, od kojih su poneki bili i na ćirilici, sljedećih poruka: "Protiv", "Ne, u ime moje obitelji", "U ime ljubavi", "Stop fašizmu" i "Kontra homofobije", a razvili su veliki transparent na kojem je pisalo "Ustav nije igračka".

Neposredno uz mjesto okupljanja skupine "Protiv", na kafi su se bez vidljivih oznaka družili simpatizeri i članovi suprotnog tabora, pripadnici inicijative "U ime obitelji", a na Cvjetnom trgu aktivno su se prikupljali i potpisi na štandu za referendum "Vukovar – NE ćirilici".

Jako osiguranje specijalne policije i policajaca u civilu spriječilo je izgrede. Došlo je do nekoliko verbalnih sukoba i provokacija koji su na vrijeme prekinuti, a jedan je građanin priveden u policijsku postaju, zbog uništavanja natpisa napisanog na ćirilici na kojem je pisalo "Vukovar za ćirilicu".

Aktivisti su se potom zaputili preko Trga bana Jelačića prema Markovom trgu gdje su ispred zgrada Vlade i sabora razvili svoje transparente. Sve vrijeme su bili praćeni jakim policijskim osiguranjem.

Pozvali su javnost da na referendumu o ustavnoj definiciji braka glasaju protiv, pozivajući se na kršenje ljudskih prava i tvrdeći da LGBT osobe, lezbijke, gayevi, biseksualne i transrodne osobe u hrvatskom društvu već jesu jedna obespravljena manjina koja nema pravo na sklapanje braka.

Skupovi za poziv da se na referendumu glasa protiv održani su u Zagrebu, u Puli, Rijeci i Splitu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije