FOTO: Građani i antifašisti odaju posljednju počast Jovanki Broz

Radiosarajevo.ba
FOTO: Građani i antifašisti odaju posljednju počast Jovanki Broz
/ Foto: Anadolija

Građani Beograda i antifašisti iz cijele bivše Jugoslavije počeli su se danas između 9 i 10 sati okupljati ispred Muzeja istorije Jugoslavije, kako bi odali posllednju počast nekadašnjoj prvoj dami SFRJ, Jovanki Broz, koja će danas biti sahranjena u glavnom gradu Srbije, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Fotogalerija

Broz će biti sahranjena u 12 sati u Kući cveća, u Beogradu, sa lijeve strane grobnog mjesta u kojem počiva Josip Broz Tito.

Jovanka Broz biće sahranjena bez opijela i državne zastave na kovčegu, uz počasnu stražu, plotun i uz zvuke posmrtnog marša.

Opijela neće biti prema njenoj i želji njene porodice, dok državne oznake izostaju jer kako su rekli u odboru za sahranu, nije imala državnu funkciju. Plotun i počasnu stražu, Jovanka Broz zaslužila je jer je bila potpukovnik JNA i nositeljica Partizanske spomenice 1941.

Prisustvo na sahrani najavili su pripadnici Vlade Srbije, diplomatski kor i strane delegacije.

Od nje će se govorima oprostiti premijer Srbije Ivica Dačić, predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević i predstavnik porodice Goran Aleksić, Jovankin sestrić.

Nakon sahrane od 12 i 30 časova, građani će obilaženjem groba u mimohodu imati priliku da odaju posljednju počast Jovanki Broz.

Svjetski i mediji u regionu ocjenjuju smrt Jovanke Broz kao ''kraj jedne ere'' i definitivan kraj Jugoslavije, jer je Jovanka Broz bila jedan od simbola bivše velike balkanske države.

Pojedini analitičari i mediji ističu kako je Broz imala sudbinu kao Jugoslavija - decenije ugodnog života i komfora, a umrla je sama i gotovo u bijedi, prenosi novinar AA.

Jovanka Broz je preminula u nedjelju, 20. oktobra, u Beogradu, u 89. godini, usljed zastoja srčanog mišića. Primljena je u Urgentni centar 23. avgusta u teškom stanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije