FOTO: Beograd: Omladina DS-a pozvala mlade na nenasilje

Radiosarajevo.ba
FOTO: Beograd: Omladina DS-a pozvala mlade na nenasilje
/ Foto: Anadolija

Omladina Demokrtaske stranke je danas u centru Beograda održala performans „Nemoj biti nasilan“ kojim su upozorili na sve učestalije oblike nasilja u školama i kod mlade populacije u Srbiji. Omladinci DS-a su pozvali made na toleranciju, ljubav i komunikaciju.

Predsjednica omladine DS-a Jovana Jovanović je, nakon postavljanja improvizovanog „berlinskog zida“ na čijim stranama su ispisali „dobre i loše“ poruke, rekla novinarima da je sve veći porast nasilja u Srbiji i da troje od četvoro učenika trpi neki vid nasilja.

„U školama, umesto udžbenika i olovaka često imamo noževe i palice kojima se učenici tuku. Događanja iz nekoliko gradova u Srbiji gde su mladi bili žrtve nasilja od strane svojih vršnjaka, kao i porast homofobije i netolerancije među mladima prema marginalizovanim društvenim grupama, nas upućuje da postavimo pitanje odgovrnosti“, rekla je Jovanovićeva.

Ona je pozvala državu da krene da u borbu sa ovim problemima umjesto da, kako je rekla, podstiče.

„Želimo da poručimo premjeru Ivici Dačiću i prvom potpredsjedniku Vlade Aleksandru Vučiću da umesto svojih  izjava i saopštenja krenu da se bave konkretnim problemom“, rekla je predsjednica Demokratske omladine.

Nekoliko mladih aktivista DS-a je prethodno, upućujući poruku mladima, na jednoj strani „berlinskog zida“ sprejem ispisalo nekoliko grafita koji se mogu vidjeti na zidovima zgrada u Srbiji: „Anti-antifa“,“Fuck the system“,“Nož žica, da li znate?“,“Anti Romi“, „Srbija Srbima“.

S druge, ljepše strane, su napisali poruke: "Komunikacije“, „Tolerancija“, Ljubav“, „Mladi su zakon“ i u bojama DS-a nacrtali djetelinu s četiri lista.

Demokratska omladina je ovom akcijom ujedno obilježila Svjetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma i dan kada je srušen Berlinski zid.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije