Fond za humanitarno pravo podnio nove prijave zbog genocida

Radiosarajevo.ba
Fond za humanitarno pravo podnio nove prijave zbog genocida

Izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić (foto: Arhiv)


Tužilaštvu za ratne zločine Srbije danas je Fond za Humanitarno pravo su podnio nove krivične prijave protiv više pripadnika vojske bosanskih Srba, koje ta nevladina organizacija smatra odgovornim za genocid nad više od 1.800 Bošnjaka iz Srebrenice 1995., saopštili sui z Fonda.

Fond je podnio krivične prijave protiv bivšeg načelnika Uprave za obavještajne poslove Glavnog štaba VRS, pukovnika Petra Salapure, njegovog zamjenika pukovnika Radoslava Jankovića, komandanta 10. diverzantskog odreda, poručnika Milorada Pelemiša, ađutanta Ratka Mladića, majora Mila Petrovića, komandira Vlaseničkog voda 10. diverzantskog odreda Radoslava Kremenovića kao i komandira Bijeljinskog voda tog odreda Franca Kosa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prijave su podnesene i protiv više pripadnika tog odreda, dva vojna policajca Vojne policije Drinskog korpusa i više oficira, podoficira i vojnika koji su u julu 1995. godine bili pripadnici 10. diverzantskog odreda, Bratunačke lake brigade i Zvorničke brigade iz sastava Drinskog korpusa VRS.

"Provođenjem postupka za zločin genocida ,Srbija će ispuniti svoju ustavnu i zakonsku obavezu, kao država koja je ratificirala Konvenciju o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida” ističe se u saopćenju Fonda za humanitarno pravo, prenosi Radio Slobodna Evropa.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije