Florence Hartmann sletjela u Zagreb, nije uhapšena

Radiosarajevo.ba
Florence Hartmann sletjela u Zagreb, nije uhapšena

Florence Hartmann, bivša glasnogovornica tužiteljice Haškog tribunala Carle Del Ponte, za kojom je objavljen nalog za hapšenje zbog nepoštivanja suda, ipak se usudila napustiti teritoriju Francuske. 

Florence Hartmann je u petak sletjela u Zagreb, kako bi joj naredni dan bila uručena nagrada Petar Mrkalj za životno djelo, koje joj uručuje Hrvatski Helsinški odbor (HHO)

Izdat nalog za hapšenje Florence Hartmann

Podsjetimo, Hartmanova je nedugo nakon što je nalog za hapšenje objavljen, 18. novembra ove godine odbila doći u Hrvatsku na obilježavanje dvadesetogodišnjice pada Vukovara zbog straha da bi mogla biti uhapšena.

Florence Hartmann se plaši hapšenja u Hrvatskoj

U odluci o nalogu za hapšenje kojom je prvobitna novčana kazna zamijenjena zatvorskom, nalaže se Francuskoj, ali i svim zemaljama koje surađuju sa Haškim tribunalom da Hartmanovu privdu i izruče Hagu. Tako bi trebala postupiti i Hrvatska. 

'Ne bojim se uhićenja'
U Zračnoj luci Zagreb francusku je novinarku dočekao šef HHO-a Ivan Zvonimir Čičak, prenosi Večernji.hr.

Na novinarsko pitanje boji li se uhićenja, odgovorila je da se u Hrvatskoj ne boji, ali da se "generalno boji", na što je Čičak dodao da se ovdje ne mora bojati. Na pitanje šta joj znači HHO-ova nagrada za životno djelo, odgovorila je da nije slobodna i da ne zna kako će joj završiti dan. Takođe je dodala kako su je ljubazno primili nakon provjere u zračnoj luci, ali da bi o nagradi govorila malo kasnije "kada se smiri", prenosi Vjesnik.hr.

"Vaša policija je provjerila vrijedi li međunarodna tjeralica ili ne i je li stigla u Zagreb. Ja ne znam je li stigla ili ne, u svakom slučaju tjeralica je u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima", rekla je Hartmann. Dodala je kako se jučer obratila predstavnicima za slobodu medija OESS-a, no još uvijek od njih nema odgovora. Dodala je da države znaju da je situacija problematična te da ona ne zna kako će se to prevladati, prenosi Vjesnik. 

U izjavi za medije glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca doznaje se da u Hrvatskoj ne postoji nikakav nalog za hapšenje protiv Hartmann, prenijela je Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije