FBI uhapsio Srbijanca koji je hakirao FIFA-u i ukrao 324.000 dolara

Radiosarajevo.ba
FBI uhapsio Srbijanca koji je hakirao FIFA-u i ukrao 324.000 dolara
Federalni istražni biro (FBI) podigao je u petak optužnicu protiv 25-godišnjeg Martina Maršića, državljanina Srbije, zbog hakovanja servera FIFA-e i krađu valute u popularnoj igrici FIFA 18, kada je ukrao 324.000 dolara, pišu srbijanski mediji.

Maršić je uhapšen u srijedu na aerodromu u San Franciscu, a u petak je izveden pred sud. Tereti se da je "namjerno pristupio zaštićenom računaru bez dozvole za dobijanje informacija u svrhu komercijalne koristi i privatne finansijske koristi", kao i da je "pristupio zaštićenom računaru za prevaru i dobijanje bilo čega od vrijednosti.

Ukoliko bude osuđen, ovom IT stručnjaku prijeti zatvor od pet godina i novčana kazna od 250.000 dolara.

Maršić je optužen da je neovlašteno pristupio igrici NBA lige 15, koju je potom iskoristio za pristup FIFA serverima. 

"Tajni pristupni token omogućio je hakeru da uspostavi vezu između NBA Live 15 i FIFA 18. Pošto je NBA Live 15 bio pouzdan server, haker je mogao iskoristiti povjerenje između NBA Live 15 i FIFA 18 da bi dobio pristup FIFA 18", stoji u pismu koje je sudu dostavio agent FBI Justin Griggs.

Maršić je poslije toga distribuirao kopije igrice na 17.000 računa, a FIFA valutu u igrici na 8.000 računa. Zatim je sve kopije i valute prodao na crnom tržištu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije