Evropski parlament danas o Strategiji proširenja

Radiosarajevo.ba
Evropski parlament danas o Strategiji proširenja
Foto: europarl.europa.eu

Evropski parlament glasat će danas u Strasbourgu o Rezoluciji "Strategija proširivanja Evropske unije" koja se odnosi na Zapadni Balkan, Tursku i Island.

Proširenje kao najuspješnija politika EU

Šef švedske diplomatije Carl Bildt i evropski komesar za proširenje Olli Rehn su zatražili od Evropskog parlamenta da vrata za članstvo u Evropskoj uniji ostanu otvorena za zemlje zapadnog Balkana, Tursku i Island i da se ne odustane od politike proširenja koja se do sada pokazala veoma uspješnom, piše Slobodnaevropa.org

"Proširenje se pokazalo kao najuspješnija politika od svih poduhvata koje je do sada poduzela EU", rekao je Bildt predstavljajući evropskim parlamentarcima u Strasbourgu strategiju proširenja koju je izradila Evropska komisija.

"Posle posljednjega velikog proširenja koje nam je donielo oko stotinu miliona stanovnika, koncentrisani smo na zemlje jugoistočne Evrope. Njihovo priključenje Uniji neće biti ni brzo ni lako. Problemi su dobro poznati. Svi smo svjesni da među nama postoje oni koji misle da im treba zatvoriti vrata. Ja pripadam onima koji su uvjereni da bi to bila greška historijskih razmjera koja bi proganjala našu uniju vrlo dugo", rekao je Bildt.

On je dodao da bi se, u tom slučaju, "otvorila druga vrata koja bi zemlje regije odvele pravcem koji bi bio jako loš".

Bildt je ocijenio da je predstojeće ukidanje viza građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije "veliki korak naprijed" i rekao kako očekuje da će Albanija i Bosna i Hercegovina uspeti da nadoknade svoje sadašnje kašnjenje, prenosi Slobodnaevropa.org.

Foto: Reuters

Bh. političari stoje u mjestu


Ipak ni Carl Bildt, a ni Olli Rehn nisu bili blagi kada je riječ o ocjeni stanja u BiH. Vrlo direktne kritike političarima u BiH uputio je Bildt.

Tokom završne debate u Evropskom parlamentu u Strasbourgu o Rezoluciji o proširenju Bildt je rekao da je četiri dana bio u BiH "moleći lidere da se odluče na pozitivne korake".

"Rekao sam im - vi stojite ukopani na jednom mjestu, a svijet se kreće dalje. Svijet ne čeka na vas, a vi se niste ni pomakli", naveo je Bildt, u ime predsjedništva EU i dodao da su svi napori međunarodne zajednice usmjereni na to da dođe do takvog pomaka.

Rehn, kojem je ovo posljednje obraćanje Evropskom parlamentu kao komesara za proširenje, rekao je "da lideri u BiH moraju biti na visini historijskog trenutka" i ne smiju propustiti priliku da se dođe do kandidature za ulazak u EU.

"Uslovi za to su ukidanje OHR-a i usklađivanje Ustava BiH sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima", podsjetio je Olli Rhen. On je konstatovao da je situacija u BiH "teža nego u ostalim zemljama, zbog teškog ratnog naslijeđa, ali zbog toga oko pregovora i oko članstva neće biti nikakvog popusta, jer se standardi moraju ispuniti", javlja Slobodnaevropa.org.

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije