Evropska unija: Izbori na sjeveru Kosova ne nude dugoročno političko rješenje

2
AA
Evropska unija: Izbori na sjeveru Kosova ne nude dugoročno političko rješenje
Foto: Twitter / Peter Stano

Povodom vanrednih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova, portaporol EU-a Peter Stano ocijenio je da ne nude dugoročno političko rješenje i da je imperativ da se hitno vrati situacija u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na sjeveru Kosova.

Stano je naveo da Evropska unija priznaje da su vanredni izbori u četiri opštine na sjeveru Kosova održani u skladu sa pravnim okvirom Kosova i da su uloženi napori da se oni održe na nesmetan i uredan način, ali žali što sve stranke i zajednice nisu iskoristile svoje demokratsko pravo da učestvuju i glasaju na izborima.

Prema riječima Stana, veoma nizak odziv, posebno kosovskih Srba, pokazuje da ovaj proces nije i ne može se smatrati uobičajenim poslom.

Preminuo bivši košarkaš Lakersa (33) koji je igrao sa Kobe Bryantom

Preminuo bivši košarkaš Lakersa (33) koji je igrao sa Kobe Bryantom

"Od kada su kosovski Srbi napustili kosovske institucije na sjeveru Kosova u novembru 2022. godine, EU se dosljedno angažuje sa obje strane kako bi olakšala njihov povratak", naveo je Stano, saopšteno je iz EU-a.

"Ovi izbori neće ponuditi dugoročno političko rješenje za ove opštine. To se može desiti samo kroz trajni povratak kosovskih Srba u institucije i da Kosovo omogući taj povratak. Posao na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da se završi što je prije moguće", poručio je Stano.

Albin Kurti: Bojkot izbora nametnuo zvanični Beograd pretećom kampanjom

Albin Kurti: Bojkot izbora nametnuo zvanični Beograd pretećom kampanjom

On je dodao da je imperativ da se hitno vrati situacija u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na sjeveru Kosova.

"U tom cilju postoji hitna potreba za ozbiljnim dijalogom između Vlade Kosova i kosovskih Srba na sjeveru. Do sada je napravljen mali napredak. Stoga nam je potrebno da obje strane odigraju svoju ulogu i ispune svoje obaveze. Sporazum o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije je prava platforma za postizanje ovog cilja", kazao je Stano.

Portparol EU-a je istakao i da EU pozdravlja profesionalizam Kosovske policije, Misije EU za vladavinu prava (EULEX) i KFOR-a u obezbjeđivanju bezbjednog okruženja za izbore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije