Eurofobi najavili nove proteste

Radiosarajevo.ba
Eurofobi najavili nove proteste

Članovi Pokreta za Hrvatsku - NE u EU izjavili su da ne priznaju rezultate referenduma za ulazak Hrvatske u EU i najavili proteste širom zemlje.

Šef Autohtone hrvatske stranke prava Dražen Keleminec izjavio je da je kampanja za ulazak Hrvatske u EU bila "jednosmjerna", bez rasprave o dobrim i lošim stranama ulaska u Uniju. Po njegovim riječima, kampanja je bila i nedemokratska, jer je ministrica spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić prijetila penzionerima da će ostati bez penzija ako se ne izjasne za EU.

"EU je masonska organizacija protiv vjere, boga i crkve, a ulazak u tu zajednicu Hrvatskoj će donijeti gubitak suvereniteta. Nastavićemo borbu za Hrvatsku, a za taj cilj spremni smo dati i živote", rekao je Keleminec, koji je široj javnosti poznat po prebijanju svoje supruge i skupovima tokom kojih je spaljen primjerak srpskog sedmičnika Novosti.

Keleminec je prošle sedmice podnio i krivičnu prijavu protiv Vesne Pusić zbog navedene 'prijetnje', a u subotu sa još nekolicinom aktivista uhapšen zbog kršenja javnog reda i mira kad je pokušao skinuti zastavu EU u centru Zagreba.

Kaznena prijava protiv Vesne Pusić

U Zagrebu sukob policije i protestanata

Zagrebački prosvjednici: Policija je bila brutalna

Prema riječima njegovog kolege anti-EU aktiviste, Natka Kovačevića, rezultat referenduma je pokazao da većina hrvatskih birača ne vjeruje aktuelnoj vlasti.

„Preko 50 posto hrvatskog naroda oglušilo se na poziv i nije izašlo na referendum“, rekao je.

Aktivisti pokreta, koji čine desničarske vanparlamentarne stranke i nevladine organizacije, nisu tačno najavili kad će početi s organizacijom daljih protesta, rekavši da će to biti vrlo brzo, kad narod odluči i shvati da je momenat za to.

Pokret je prije referenduma organizovao nekoliko skupova koji su privukli tek nekoliko stotina ljudi, a posljednji, održan dan uoči referenduma, ni 200.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije