'Euro tek kad budemo imali konkurentnu ekonomiju'

Radiosarajevo.ba
'Euro tek kad budemo imali konkurentnu ekonomiju'


Predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade Hrvatske Vesna Pusić u srijedu je Bjelovaru na konferenciji za novinare rekla da će Hrvatska zadržati kunu kao sredstvo plaćanja i "neće se gurati u euro sve dok apsolutno ne bude imala konkurentnu ekonomiju i dok ne bude sigurna da u tim uslovima može prosperirati".

Na novinarsko pitanje kako komentariše izjavu predsjednika Evropske komisije Jose Manuela Barrosoa da je evropskoj monetarnoj uniji, u onom obliku u kojem je stvorena, istekao rok trajanja, ministrica i potpredsjednica Vlade rekla je da Hrvatska ne treba strahovati, prenosi Business.hr.

"Evropska monetarna unija uvodi viši nivo integracije na četiri nivoa, a što se Hrvatske tiče to će na dnevnom redu biti tek nakon pet godina. Nakon ulaska u EU Hrvatska će zadržati kunu kao sredstvo plaćanja i nećemo se gurati u euro sve dok apsolutno ne budemo imali konkurentnu ekonomiju i dok ne budemo sigurni da u tim uslovima možemo prosperirati", rekla je Pusić.

Euro više nije trofej

Kako je istakla, u prošlosti se na to više gledalo kao na neku vrstu trofeja, prvo da su zemlje ušle u EU, a drugo da su prihvatile euro, ali nije tako. 

"Bolje je ići polako, pripremiti se solidno i tek onda preuzeti obaveze", rekla je.

Pusić je ponovila i da je „novac koji Hrvatskoj stoji na raspolaganju u sedmogodišnjem budžetu 15 puta veći nego novac koji je Hrvatska mogla koristili iz predpristupnih fondova, koji nije iskoristila zato što nije bila pripremljena". 

"Za prve dvije godine imamo predviđeno milijardu i 800 miliona eura, a vrijeme za korištenje tog novca nam je ograničeno. Ako se ne pojavimo s idejama te novce će iskoristiti neke druge zemlje", rekla je Pusić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije