EULEX poštuje ustav i zakone Kosova

Radiosarajevo.ba
EULEX poštuje ustav i zakone Kosova

Voditelj Evropske policijske i pravosudne misije na Kosovu (EULEX) Xavier de Marnhac izjavio je u subotu nakon razgovora s predsjednikom kosovske vlade Hashimom Thacijem da EULEX poštuje Ustav i zakone Kosova i podržava uspostavu carinske kontrole na cijelom teritoriju Kosova, dodavši da su napadi na KFOR i EULEX neprihvatljivi.

Voditelj EULEX-a istaknuo je kako se neće tolerirati nikakvo ograničavanje slobode kretanja na Kosovu. Napomenuvši kako ga uznemiruje stanje na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova, pozvao je građane Kosova da očuvaju red i mir.

"Smatramo da je dijalog jedini put za postizanje rješenja i da samo njime dvije strane mogu rješavati otvorena pitanja", rekao je de Marnahac

Voditelj EULEX-a izjavio je da je jutros razgovarao sa zapovjednikom KFOR-a generalom Erhardom Buhlerom, s kojim je dogovorio da KFOR i EULEX rade na osiguranju slobode kretanja, napomenuvši da je otpor tome "protuzakonit i neće se tolerirati".

Kosovski premijer Thaci u izjavi novinarima nakon sastanka ocijenio je da je akcija njegove vlade na sjeveru Kosova bila ustavna, zakonska i legitimna i da nije bila uperena ni protiv koga, već je izvedena u cilju provedbe reciprociteta u trgovinskim odnosima sa Srbijom, javila je Hina.

Ustvrdio je da je sjever Kosova 12 godina bio preplavljen kriminalom i da su njime upravljale kriminalne i paralelne strukture.

"Naši prijatelji iz međunarodne zajednice znali su da kosovske institucije ne mogu vječno biti ravnodušne na to da taj dio (kosovskog teritorija) ostane crna rupa", rekao je Thaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije