EULEX od sutra u punom kapacitetu

Radiosarajevo.ba
EULEX od sutra u punom kapacitetu

Misija Eulexa je saopćila da će u ponedjeljak formalno proglasiti da djeluje punim kapacitetom na Kosovu i istovremeno predstaviti centralno sjedište u Prištini.

Na ceremoniji će o aktivnostima Eulexa govoriti šef te misije Yves de Kermabone i šef Međunarodnog civilnog ureda i predstavnik EU-a na Kosovu Peter Feit.

Eulex je postao operativan 9. decembra prošle godine na temelju odluke Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

U saopćenju Eulexa povodom početka angažiranja punim kapacitetom navedeno je da je "od raspoređivanja po cijelom Kosovu misija EU-a zabilježila uspjeh u radu ... Eulex je uspješno pokrenuo aktivnosti u programskom pristupu i nadgledanju, praćenju i savjetovanju (MMA) u oblasti pravosuđa (uključujući i korektivnu službu), policije i carinske službe širom Kosova na jedinstven način", dodaje se u saopćenju.

Misija koju predvodi De Kermabone, pokrenula je proces u jednom slučaju ratnog zločina i osudila počinioca na 17 godina zatvora.

Od početka djelovanja sudije i tužioci Eulexa su pokrenuli više od 80 sudskih rasprava. Eulex je okončao i prvo suđenje u Okružnom sudu u Mitrovici, poslije pauze od godinu dana. Eksperti Eulexa su proveli 13 ekshumacija nestalih osoba, identificirali ostatke 23 ranije nestale osobe, a ostaci tijela 18 osoba su predani porodicama.

Policija Eulexa se rasporedila širom Kosova u 34 policijske stanice i šest regionalnih glavnih štabova Kosovske policije. Eulex preko specijalne jedinice policije, granične policije i carinika ima konstantno prisustvo na prijelazima na sjeveru Kosova, sposoban je da brzo reagira policijskim jedinicama širom Kosova.

Eulex je uspostavio element carinske kontrole (registracija komercijalne robe) na prijelazima na sjeveru Kosova - Jarinje i Brnjak, čime je, navedeno je u saopćenju koje prenosi Tanjug, učinjen napredak u sakupljanju prihoda i pad u krijumčarenju nafte.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije