EU: Srbija ne mora priznati Kosovo

Radiosarajevo.ba
EU: Srbija ne mora priznati Kosovo

Evropska unija ne postavlja Srbiji formalan uvjet da prizna nezavisnost Kosova da bi se pridružila Uniji, ali su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja uvjet koji mora biti ispunjen za članstvo u EU, rekla je danas u Bruxellesu Natasha Butler, predstavnica za štampu evropskog komesara za proširenje Štefana Fuelea.

„Ne postoji formalan uvjet da Srbija mora priznati Kosovo, ali jasno je da su regionalna saradnja i pomirenje ključni uvjet za proces proširenja, čije će ostvarivanje Evropska komisija (EK) procjenjivati i čije će ispunjavanje omogućiti Srbiji da se pridruži EU", rekla je Butler na redovnoj konferenciji za novinare.

Na pitanje o jučerašnjoj izjavi predsjednika EK Josea Manuela Barrosa da Srbija ne mora priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova da bi postala članica EU, kako prenosi Tanjug, Butler je rekla da su "dobrosusjedski odnosi, normalizacija odnosa između Srbije i Kosova i svi aspekti koji se razmatraju u okviru dijaloga Beograda i Prištine uvjeti koje će EU i Komisija razmatrati", zbog čega je "važno da Srbija to ispuni ako želi da se pridruži EU".

"Potvrđujem da se kao uvjet pred Srbiju ne postavlja ni proces pregovaranja između Beograda i Prištine ni priznavanje nezavisnosti Kosova", rekao je jučer u Beogradu Barroso nakon razgovora s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije