EU-Slovenija-Hrvatska: Odgođena dva važna susreta

Radiosarajevo.ba
EU-Slovenija-Hrvatska: Odgođena dva važna susreta

Češko predsjedništvo EU u četvrtak je odlučilo odgoditi Međuvladinu konferenciju o pristupanju s Hrvatskom, koja je bila predviđena za petak, a novi datum bit će određen naknadno, u svjetlu napretka u rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog spora zbog kojeg Ljubljana blokira otvaranje ili zatvaranje 12 tehnički spremnih poglavlja, saopštilo je predsjedništvo EU.

Istovremeno, slovenski premijer Borut Pahor otkazao je svoj susret s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, do kojega je trebalo doći idućeg utorka u dvorcu Trakošćan, 'zbog neodgodivih poslova u inostranstvu', objavila je u četvrtak u vijestima u 13 sati Slovenska televizija, koja se poziva na neslužbene izvore i bez navođenja drugih pojedinosti.

Premijer Sanader potvrdio je da je Slovenija otkazala sastanak dvaju premijera. 'Nije dobro što neće doći do sastanka, ali tako je odlučila slovenska strana i to je njihovo pravo. Međutim, riječ je o antievropskom ponašanju i mi ćemo ponovno tražiti da se pregovori odvoje od pitanja granica. Najnoviji prijedlog povjerenika Rehna ide u dobrom smjeru i mi ćemo ga razmotriti', rekao je Sanader na današnjoj sjednici Vlade, dodajući da je za 'sastanak potrebno dvoje'.

Izvijestio je da je o slovenskom otkazivanju sastanka razgovarao s predsjednikom Stjepanom Mesićem te najavio da će ovih dana sazvati i predsjednike parlamentarnih stranaka, kako bi ih izvijestio o najnovijem prijedlogu Ollija Rehna.

Najavio je i da će tražiti što skorije otvaranje poglavlja 23 o pravosuđu, jer je, kaže, Hrvatska tu napravila sve. 'Europa ne može i ne smije čekati, niti ima pravo na taj luksuz, jer je u pitanju Hrvatska, koja je najnaprednija i najdalje je došla u europskim integracijama', dodao je Sanader.

Češko je predsjedništvo pak odlučilo odgoditi Međuvladinu konferenciju o pristupanju budući da zastoj u pristupnim pregovorima zbog graničnog spora sa Slovenijom još nije riješen. Novi datum odredit će se u svjetlu pozitivnog razvoja, kaže se u priopćenju češkog predsjedništva.

Odluka je donesena nakon što je predsjedništvo izvijestilo Odbor stalnih predstavnika (COREPER), koji čine ambasadori država članica, o najnovijem razvoju događaja. 'Izostanak napretka u pregovorima u poglavljima koja su već spremna za otvaranje i zatvaranje ne odražava stvarni napredak postignut na terenu u Hrvatskoj', dodaje češko predsjedništvo.

U srijedu je Olli Rehn iznio svoj konačni prijedlog za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora kako bi se što je moguće prije deblokirali hrvatski pristupni pregovori, a u njega je ugradio dio sugestija Hrvatske i Slovenije.

Najnoviji prijedlog, koji se više neće mijenjati i može se samo odbiti ili prihvatiti, velik je korak naprijed i naznačuje da bi se slovenska blokada hrvatskih pristupnih pregovora mogla vrlo brzo završiti, ocijenili su u srijedu i hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i češko predsjedništvo. EU od Hrvatske i Slovenije očekuje brzi odgovor na najnoviji prijedlog, do početka svibnja.

Po prijedlogu, graničnu crtu na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije određivao bi peteročlani arbitražni sud u skladu s međunarodnim pravom. Po jednog člana odredila bi Hrvatska i Slovenija, a preostala tri člana dvije bi zemlje odredile zajednički. Ako se ne mogu dogovoriti, preostala tri člana imenovao bi predsjednik Međunarodnog suda pravde.

Po europskim diplomatskim izvorima, prijedlog sadrži i elemente 'konstruktivne dvosmislenosti'. Tako se predviđa da bi se režim 'korištenja pomorskih područja i kontakta Slovenije s otvorenim morem rješavao po međunarodnom pravu, načelu pravičnosti i u duhu dobrosusjedskih odnosa'.

Dvije bi se strane trebale dogovoriti o tomu što znači 'režim korištenja pomorskih područja i kontakt Slovenije s otvorenim morem', a ako to ne uspiju, onda bi to učinio arbitražni sud.

Prijedlog predviđa da se hrvatski pristupni pregovori odblokiraju čim parlamenti dviju država ratificiraju dogovor o prepuštanju graničnog spora arbitražnom sudu. Već pri potpisivanju dogovora države bi se obvezale na njegovo vrlo brzo ratificiranje u parlamentima. Iza Rehnova prijedloga sada je stala i predsjednička trojka - Francuska, Češka, Švedska - što praktično znači da prijedlog podržava cijela EU.

Tportal.hr/radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije