EU podržava nastavak proširenja na zapadni Balkan

Radiosarajevo.ba
EU podržava nastavak proširenja na zapadni Balkan

Šefovi država i vlada Evropske unije podržali su u petak, u zaključcima s upravo završenog samita u Bruxellesu, odluke sa sastanka Vijeća ministara EU-a održanog u utorak koje se između ostalog odnose i na daljnje širenje Unije na zapadni Balkan, prenosi Fena.

"Vijeće EU-a podržava zaključke o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja koje je doniijelo Vijeće ministara 8. decembra 2009. godine", navodi se kratko u zaključcima sa samita lidera 27 članica EU-a.

Šefovi diplomatija EU-a ocijenili su u strategiji proširivanja na zapadni Balkan da taj proces daje snažan poticaj zemljama kandidatima za članstvo da provedu političke i ekonomske reforme i da ga treba nastaviti.

Najveća pažnja ipak klimatskim i finansijskim pitanjima

Osim podrške stavovima šefova diplomatija, na samitu je najveća pažnja posvećena pitanjima koja su smatrana gorućim - dogovoru o financiranju borbe protiv klimatskih promjena i strategiji za izlazak iz financijske krize.

Lideri Unije izrazili su spremnost da do 2012. borbi protiv klimatskih promjena godišnje doprinesu sa 2,4 milijarde eura, ukoliko i ostale razvijene zemlje pristanu da daju svoj dio za neophodnih sedam milijardi eura godišnje, koliko je procijenjeno da je ukupno potrebno.

Što se tiče ekonomske krize, navodi se da "počinju da se pojavljuju znaci stabilizacije i da se povjerenje u tržišta povećava", ali da neizvjesnost i slabost ostaju i kako se očekuje da će se problemi u zapošljavanju i socijalnoj politici dodatno pogoršati u narednoj godini.

"Zbog toga bi politika potpore ekonomiji trebala ostati na snazi i biti povučena tek kada oporavak bude u potpunosti osiguran. U cilju ojačavanja povjerenja Vijeće EU-a ponavlja važnost razvoja uvjerljivih i koordiniranih strategija za izlazak iz politike širokih stimulacija".

Vijeće EU-a je potvrdilo i svoju odlučnost da se nastavi s razvojem u domeni sloboda, sigurnosti i pravosuđa i usvojilo je novi, višegodišnji "Štokholmski program" koji će važiti za period od 2010. do 2014. godine, prenio je Tanjug.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije