EU očekuje ukidanje trgovinskog embarga

Radiosarajevo.ba
EU očekuje ukidanje trgovinskog embarga

EU očekuje da će trgovinski embargo između Srbije i Kosova biti ukinut kada 16. septembra stupi na snagu dogovor o carinskom pečatu, postignut tokom dijaloga u Briselu 2. septembra, navodi se u večerašnjem zajedničkom saopštenju EULEX-a i specijalnog izaslanika EU Fernanda Gentilinia.

U saopštenju se navodi da su kosovske vlasti konsultovale EULEX i specijalnog izaslanika u vezi sa primjenom plana, čiji je cilj, kako se navodi, jačanje vladavine zakona na ulaznim tačkama na sjeveru Kosova.

"Veoma je pozitivno što su nas kosovske vlasti konsultovale u vezi sa ovim pitanjem. Nadam se da će to omogućiti primjenu sporazuma postignutog tokom dijaloga. Plan bi trebalo da onemogući krijumčarenje i poboljša bezbjednost u jedinstvenoj carinskoj zoni Kosova", izjavio je specijalni izaslanik EU Fernando Gentilini.

Šef EULEX-a Xavier De Marnak rekao je da je jačanje vladavine zakona u interesu svih građana koji poštuju zakone.

"Na prelazima će biti mješoviti timovi. Operativni posao obavljaće EULEX, u skladu sa svojim mandatom", rekao je De Marnak.

U saoštenju se navodi da sporazum o carinskom pečatu predstavlja važan korak za slobodu trgovine u regionu i evropsku perspektivu Kosova i Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije