Ozbiljne optužbe: EU mediji kritikovali Hrvate zbog Pelješkog mosta

31
Radiosarajevo.ba
Ozbiljne optužbe: EU mediji kritikovali Hrvate zbog Pelješkog mosta
V. A. Z. / Pelješki most

Vijest o otvaranju Pelješkog mosta, strateškog projekta kojim se hrvatski teritorij povezao u cjelinu zahvaljujući 2,4 kilometra dugačkom mostu koji povezuje Komarnu na kopnu i Brijestu na poluotoku Pelješcu, obišla je i svjetske medije.

O otvaranju Pelješkog mosta kao velike investicije EU fondova pisali su brojni svjetski mediji, a Srećko Matić, novinar Deutsche Wellea, u N1 Newsnightu otkrio je da su gotovo svi njemački mediji u utorak navečer objavili vijest o tome.

“Zabilježili su mediji, to je ogromna priča i za njemačke prilike, ne otvara se svaki dan u EU-u most takvih dimenzija, na takvoj lokaciji, novcem EU-a”, rekao je Matić dodajući:

Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu

Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu

“To je bila vijest u svim relevantnim njemačkim medijima, ali i austrijskim. Pisali su o tome kao o ostvarenju hrvatskog sna, što to znači za Hrvatsku i EU u smislu povezivanja EU-a.”

Svečano otvoren Pelješki most vrijedan 525 miliona eura, pogledajte kako izgleda

Svečano otvoren Pelješki most vrijedan 525 miliona eura, pogledajte kako izgleda

“Govori se da je to najveća investicija za Hrvatsku od ulaksa u EU, da treba pomoći Hrvatskoj u turizmu. Radi se o spektakularnom projektu za tako malu zemlju. Ima i kritika o kojima se ni u Hrvatskoj nije toliko pisalo”, rekao je Matić.

“Javni servis je sinoć objavio u Dnevniku priču o uvjetima rada za kineske radnike na gradilištu mosta i činjenici da je taj projekt realizirala kineska kompanija. Govore i sugovornici iz Europskog parlamenta koji su rekli da su uvjeti rada na gradilištu bili slični robovskim uvjetima”, istaknuo je Matić i nastavio:

“Član EU parlamenta iz stranke Zelenih bio je kritičan da se novcem EU-a realizira projekt koji grade Kinezi i da bi EU trebala pratiti što se događa na gradilištima, pogotovo što se tiče poštovanja standarda. Rekao je da je čuo, vidio, saznao, da su radnici bili zatvoreni u kamp da što prije završe most”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (31)

/ Povezano

/ Najnovije