EU: EULEX treba ostati na Kosovu

Radiosarajevo.ba
EU: EULEX treba ostati na Kosovu

EULEX ima ključnu ulogu u implementaciji Briselskog sporazuma i stoga treba da ostane na Kosovu, rekao je danas Tanjugu visoki funkcioner Evropske unije.

On je tim riječima prokomentarisao izvještaje da Priština zahtjeva da evropska pravosudna misija prenese sva izvršna ovlašćenja na kosovske institucije, ili da nakon isteka mandata u julu 2014. napusti Kosovo.

Evropski funkcioner je potvrdio da je potpredsjednik kosovke vlade Hajredin Kuchi prije dva dana u Briselu sa šefom za civilne operacije EU Hansjorgom Haberom pokrenuo pitanje EULEX-ovog mandata na Kosovu i tražio da se on uklopi u tamošnji pravosudni sistem.

"Smatramo da EULEX treba ostati zbog ključne uloge u primjeni Briselskog sporazuma, a konsultacije o ovlaštenjima su u toku", rekao je ovaj funkcioner.

EULEX je najveća civilna misija EU, i obuhvata nekoliko stotina policajaca, tužilaca i sudija čija je uloga da pomognu uspostavljanju vladavine prava na Kosovu.

Prištinska štampa, međutim, piše da su tamnošnje vlasti nezadovoljne zbog toga što je EULEX ovlašten da se bavi istragama, pa i da hapsi, bez konsultacija sa kosovskim pravosudnim i policijskim organima.

U tim izveštajima se navodi da je Kuchi tražio da strane sudije i tužioci budu integralni dio sudskog sistema Kosova, a ne da funkcionišu kao organ nezavisan od pravosudnih organa Kosova - Sudskog vijeća i Tužilačkog savjeta.

Kuchijev zahtjev stigao je u trenutku kada EULEX vodi nekoliko procesa protiv visokih funkcionera kosovskih vlasti zbog korupcije, iznude i ratnih zločina, a istraga specijalnog EULEX-ovog tima o aferi Žuta kuća ulazi u ključnu fazu.

U Briselu podsjećaju da je EULEX upućen na Kosovo upravo stoga što je procijenjeno da tamnošnji pravosudni i policijski organi nisu dorasli da se bez pomoći stranaca bore sa korupcijom, organizovanim kriminalom i ratnim zločinima počinjenim tokom devedesetih godina.      

"EULEX neće vječno ostati na Kosovu, ali smatramo da ima još mnogo nezavršenog posla", rečeno je u Tanjugu u sjedištu EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije