Epidemiolog Kon o tome da li je delta soj dominatan u Srbiji

2
Radiosarajevo.ba
Epidemiolog Kon o tome da li je delta soj dominatan u Srbiji
Foto: Vlada Srbije / Predrag Kon

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je u Srbiji i dalje dominantan britanski soj, ali da se na određenom uzorku novih slučajeva ispituje prisustvo delta soja. Kon je istakao da bi treću dozu vakcine trebalo da prime osobe kojima je značajno oslabljen imunitet zbog drugih bolesti.

Član Kriznog štaba i epidemiolog dr Predrag Kon rekao je za RTS da imamo porast aktivnosti virusa koji se ispoljava sa povećanjem broja novozaraženih i da se porast, koji traje od posljednje nedelje juna, iz nedelje u nedjelju prati.

"Ne možemo sa sigurnošću znati kakve će posledice imati povratak i smena naših turista i koliko će biti unosa virusa u trenutku kada je virus inače vrlo aktivan, gde možemo očekivati da će doći do ubrzanja", rekao je Kon.

Istakao je da je jasno da je aktivnost virusa u porastu.

Kon je naveo da je britanski soj virusa i dalje dominantan u Srbiji i napomenuo da se ne ispituje kod svakoga koja je varijanta virusa u pitanju.

"Mi u nekom uzorku ispitujemo prisustvo delta soja. To će se i dalje raditi. U određenim kovid bolnicama se utvrđuje u nekom uzorku, određenom broju, u kolikom procentu je prisutan delta", kazao je Kon.

Dodao je da je logično da kada se svuda oko nas povećava prisustvo delta soja da će ga biti i kod nas.

Govoreći o održavanju manifestacija, Predrag Kon je ponovio da će tokom naredne dvije nedjelje sigurno doći do porasta aktivnosti virusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije