Epidemija na pomolu? U Novom Pazaru devetero djece zaraženo tuberkulozom, broj oboljelih u porastu

1
Radiosarajevo.ba
Epidemija na pomolu? U Novom Pazaru devetero djece zaraženo tuberkulozom, broj oboljelih u porastu
FOTO: AA / Ilustracija

Kod devetero djece u Novom Pazaru potvrđena je tuberkuloza. Bakterijska infekcija detektirana je kod osmero učenika osnovnih škola "Bratstvo" i "Stefan Nemanja" i kod jednog predškolarca.

Zdravstveno stanje djece je stabilno i njihov oporavak teče bez komplikacija. U toku je testiranje kontakata oboljele djece, javlja Anadolija.

Tuberkuloza je potekla od djece iz dvije novopazarske porodice, a zaraza se prenijela na njihove školske drugare.

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

WHO: Broj slučajeva tuberkuloze raste prvi put nakon nekoliko godina

WHO: Broj slučajeva tuberkuloze raste prvi put nakon nekoliko godina

Angažiran dodatni tim stručnjaka

"Situacija je pod kontrolom, a broj oboljelih mogao bi da bude i veći. Radi se o porodičnim epidemijama. Najprije smo tuberkulozu otkrili kod šestoro djece, a naknadnim testiranjem njihovih kontakata bolest je otkrivena kod još troje djece. U porastu je broj oboljelih.

Privodimo kraju testiranje učenika iz jedne škole. Procedura nalaže da testiramo učenike iz svih odjelenja u kojima su zaražena djeca, kao i nastavno osoblje koje je bilo u kontaktu sa učenicima. Nisu samo oni bili u kontaktu sa ovom djecom, tu su i druga druženja, drugari iz ulice, zgrade, porodična okupljanja… Očekuje nas još mnogo posla", kaže epidemiolog novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) doktor Safet Ganić.

Testiranje onih koji su bili u kontaktu sa zaraženom djecom obavlja se na Dečijem odeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru.

U FBiH u 2021. od tuberkuloze oboljele 293 osobe: Na klinici za plućne bolesti trenutno 9 pacijenata

U FBiH u 2021. od tuberkuloze oboljele 293 osobe: Na klinici za plućne bolesti trenutno 9 pacijenata

Zbog obimnog posla, angažiran je dodatni tim stručnjaka Doma zdravlja i svi pedijatri zdravstvenog sistema Novog Pazara.

“Moramo biti maksimalno oprezni. Očekuje nas nastavak školske godine za četiri dana. Ako ne stignemo, kao epidemiološku mjeru, donijet ćemo odluku da djeca iz tri odjelenja ne krenu sa nastavom dok se testiranje ne završi. Može biti još sekundarnih slučajeva, jer je period inkubacije tuberkuloze tri mjeseca i ovo se ne može riješiti u kratkom vremenskom roku", dodao je Ganić.

Veliki izazov za zdravstvo

Sva oboljela djeca su na rođenju vakcinisana BCG vakcinom protiv tuberkuloze, trenutno su pod terapijom i razmatra se da li će dalja dijagnostika i liječenje biti nastavljeno u nekoj od zdravstvenih ustanova u Beogradu, glavom gradu Srbije.

Tuberkuloza predstavlja veliki izazov za novopazarsko zdravstvo i javno zdravlje.

Godišnje se u najvećem gradu regije Sandžak detektira 30 do 50 slučajeva oboljevanja od tuberkuloze.

Posljednji slučaj masovnog zaražavanja učenika desio se prije sedam godina, kada je tuberkuloza detektirana kod učenika Gimnazije, zbog čega je došlo do obustave nastave u toj obrazovnoj ustanovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije