EMSC: Objavljena karta zemljotresa od 1960. godine na jugoistoku Europe

0
Radiosarajevo.ba
EMSC: Objavljena karta zemljotresa od 1960. godine na jugoistoku Europe
Foto: EMSC / Objavljena karta sa zabilježenim zemljotresima

Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) objavio je kartu svih potresa koji su se dogodili na jugoistoku Europe od 1960. godine.

Žute tačkice, napisao je EMSC, označavaju sve epicentre potresa u posljednjih 60 godina.

Najviše je potresa zabilježeno upravo na samom jugu, odakle potječe upravo najjači zabilježeni potres s magnitudom od 6,9 po Richteru u Crnoj Gori.

Naljutio ih Schmidt: Danas se pred NSRS obraćaju Dodik, Cvijanović, Stevandić, Višković...

Naljutio ih Schmidt: Danas se pred NSRS obraćaju Dodik, Cvijanović, Stevandić, Višković...

Radi se o najrazonijem potresu tadašnje Jugoslavije, a pogodio je 15. aprila 1979. godine oko 15 kilometara od crnogorske obale.

Sa sobom je odnio 129 života. Drugi najrazorniji potres dogodio se upravo u Zagrebu 1. maja 1905. godine, a s magnitudom od 6.6 po Richteru odnio je 120 života.

Treći najrazorniji potres kojeg je naveo EMSC dogodio se relativno nedavno, i to u Albaniji 26. novembra 2019. godine. Epicentar potresa bio je oko 12 kilometara od grada Mamurrasa s magnitudom od 6.4 po Richteru, a sa sobom je odnio čak 51 života. Mogu li se potresi predvidjeti? EMSC potvrđuje kako ne mogu.

"Seizmolozi mogu samo pretpostaviti razinu opasnosti uslijed potresa za idućih 500-tinjak godina", navodi EMSC.

Podsjetimo, sinoć je na istoku Hercegovine u 23.08 sati pogodio potres magnitude od oko 5,6 po Richteru, a sa sobom je odnio jedan život - 27-godišnju djevojku na čiju se porodičnu kuću u Stocu srušila stijena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije