Elma Zukorlić o nesuglasicama BANU-a i BNF-a: Najviše štete se nanosi bošnjačkom narodu

14
Radiosarajevo.ba
Elma Zukorlić o nesuglasicama BANU-a i BNF-a: Najviše štete se nanosi bošnjačkom narodu
Foto: IG / Elma Zukorlić / Elma i Muamer Zukorlić

Nesporazumi između vodstva institucija koje je osnivao rahmetli muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, također utemeljitelj Stranke pravde i pomirenja (SPP) i potpredsjednik Skupštine Srbije, koji je umro u novembru 2021. godine, izazvale su iznenađenje, ali i brojne reakcije kako u BiH i Sandžaku, tako i u regionalnoj javnosti.

Tim prije zbog imena aktera koji su svoje nesporazume pokušaju rješavati u javnosti, ali i uključivanja dijela Islamske zajednice u Srbiji. Sve se dešava u zadnjoj trećini mjeseca ramazana, kada se muslimani inače nastoje suzdržati od rasprava, a pogotovo teških riječi.

Rat saopćenjima

Tako je Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) najprije izdala saopćenje u kojem je upozorila da Bošnjačka nacionalna fondacija (BNF), koja se, također, vezivala uz Zukorlićevo ime, "samoinicijativno i samovoljno prestala biti u funkciji bošnjačkog i bosanskog nacionalnog programa, koju su joj prvotno propisali prvi osnivači".

Ivica Puljić otkrio pozadinu: Evo kako i preko koga Željka Cvijanović zahtijeva da se obrati UN-u

Ivica Puljić otkrio pozadinu: Evo kako i preko koga Željka Cvijanović zahtijeva da se obrati UN-u

"Direktor BNF-a Abdurrahman Kujević nema pravo da ubuduće u ime Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti prikuplja bilo kakve donacije u domovini i svijetu", naveli su iz BANU-a.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji oštro je osudio navode iznijete u saopćenju Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. Na ovo saopćenje žestoko je odgovorio Mešihat IZ u Srbiji pod vodstvom muftije Mevluda Dudića.

"Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije osuđuje neistinite i tendenciozne tvrdnje izrečene u nepotpisanom saopćenju na memorandumu Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti od 12. aprila 2023. godine kojim se javnost dezinformiše da je, navodno, Bošnjačka nacionalna fondacija samoinicijativno prestala biti u funkciji bošnjačkog i bosanskog nacionalnog programa, te da predsjednik Upravnog odbora BNF-a hfz. Abdurrahman ef. Kujević više nema pravo u ime BANU prikupljati donacije u domovini i inostranstvu", odgovorili su iz Mešihata.

Elma i Muamer Zukorlić
Foto: IG / Elma Zukorlić: Elma i Muamer Zukorlić

Predstave u javnosti

Obavijestili su javnost da Kujević ima punu podršku Mešihata u svojstvu osnivača Fondacije, te od BANU zahtijevaju javno izvinjenje i traženje halaluka što su u mjesecu ramazanu "plasirali neviđenu fitnu i uz njegovo ime oljagali autoritet muftije i Islamske zajednice".

Na Mešihatovo saopćenja BANU je reagirao novim saopćenjem koje ovaj put potpisuje Mustafa ef. Cerić kao predsjednik Skupštine BANU i predsjednik Senata BANU.

"Pitanje Bošnjačke nacionalne institucije (BNF-a) i BANU-a nije pitanje ni za Mešihat Islamske zajednice ni za tebe kao predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i muftije u Sandžaku", poručio je, uz ostalo, Cerić Dudiću.

Tragom ovih nesuglasica za portal Radiosarajevo.ba govori Elma Elfić Zukorlić, supruga rahmetli Zukorlića, te pomoćnica ministra prosjvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Srbije i profesorica na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

"Sve institucije koje su osnovane i razvijane tokom života akademika Muamera Zukorlića imale su za cilj da služe interesima bošnjačkog naroda ne pojedincima i njihovim interesima. U posljednjih godinu i pol dana imali smo na sceni različite predstave koje nisu išle u prilog jedinstvu Bošnjaka, već suprotno tome", govori Elfić Zukorlić za portal Radiosarajevo.ba.

Mustafa Cerić
AA: Mustafa Cerić

Potreba za zajedništvom

Upozorila je na ozbiljne posljedice ovakvih događaja.

"Činjenica je, da sve one na način na koje su osnivane, ne mogu funkcionisati jedna bez druge, i da sa ovakvim istupanjima i međusobnim napadima podjednaka šteta se nanosi institucijama, pojedincima, ali ponajviše Bošnjačkom narodu kojem nove podjele zasigurno neće donijeti nikakvo dobro u ovom turbulentnom periodu u kojem se nalazimo i kada je zajedništvo i sloga uslov opstanka na prostorima Balkana", upozorava naša sagovornica.

Ukazala je da mjesto za rasprave nije javni prostor, već upravo institucije u ime kojih pojedinci istupaju.

"Znajući sve aktere u ovoj priči, njihove prijateljske odnose, kapacitete, bogate profesionalne karijere i rezultate na poljima na kojima su djelovali ali njihove zajedničke borbe tokom svih ovih godina, mjesto ovoj raspravi ne treba da bude u javnom prostoru već unutar institucija, koje ih trebaju svakog na svoj način, jer živimo u periodu gdje su najveći kapital ljudi i institucije", zaključila je Elma Elfić Zukorlić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije