Elez oslobođen za pokušaj ubistva poznatog sarajevskog kriminalca

Radiosarajevo.ba
Elez oslobođen za pokušaj ubistva poznatog sarajevskog kriminalca
Presudu kojom je prošle godine Darko Elez zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi za podstrekavanje na ubistvo Đorđa Ždrala potvrdio je Apelacioni sud u Beogradu.

Osim Elezu, sud je potvrdio oslobađajuću presudu i ostalim optuženima, među kojima je Nebojša Joksović, glavni svjedok saradnik u postupku koji se vodi protiv Darka Šarića i njegove grupe za šverc 5,8 tona kokaina, prenosi KRIK.

Kako piše u optužnici, Elez je naredio ubistvo svog kuma Đorđa Ždrala, poznatog kriminalca iz Sarajeva koji je 2010. osuđen na 20 godina zbog ubistva načelnika uprave policije Republike Srpske Ljubiše Savića Mauzera.

Za ubistvo Ždrala angažovan je Strahinja Rašeta koji je bio član „šabačke grupe“, kriminalne organizacije koja se bavila ubistvima, iznudom, proizvodnjom i švercom droge, piše u optužnici.

U oktobru 2006. Rašeta je ilegalno prešao srpsko-bosansku granicu nadomak Loznice tako što ga jedan od saradnika čamcem prevezao preko Drine, navodi se u optužnici. Na drugoj obali čekala ga je osoba koja ga je odvezla do kafića „Sport“ u Istočnom Sarajevu u kome se nalazio Ždralo. U trenutku kada je Ždralo izašao iz kafića, Rašeta je pucao na njega iz pištolja sa prigušivačem. Ovaj je uzvratio vatru i ranio Rašetu u noge, ali je on uspio da pobjegne i vratio se u Srbiju.

Rašeta je poginuo 2008. godine kada je eksplodirala bomba koju je postavljao pod automobil.

Darko Elez uhapšen je 2009, a slijedeće godine Specijalni sud u Beogradu osudio ga je zbog šverca marihuane iz Srbije u BiH, pokušaja iznude i falsifikovanja dokumenata na devet godina zatvora. On se spominje i u optužnici koja je podignuta protiv Nasera Keljmendija za organizovani kriminal, ubistvo i šverc droge.

Za pokušaj ubistva Ždrala optužen je i u Bosni i Hercegovini u septembru 2013.

Dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem registrovani korisnici mogu pronaći u bazi dokumenata na stranici Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije